Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Azerbajdzsán és Pakisztán kínai vakcinát választott

Létrehozva:

Az új koronavírus terjedése elleni védekezésül kipermetezett fertőtlenítőszer felhőjében egy védőmaszkos fiú az északnyugat-pakisztáni Haibár Pahtunhva tartomány székhelyén, Pesavarban 2020. április 2-án. MTI/EPA/Bilaual Arbab

Azerbajdzsán a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyár vakcinájával megkezdte hétfőn a koronavírus elleni oltási kampányt, Pakisztán pedig sürgős használatra engedélyezte egy másik kínai vállalat, a Sinopharm védőoltását.

Azerbajdzsánban magas rangú vezetőket és egészségügyi dolgozókat oltottak be elsőként a SARS-CoV-2 nevű vírus elleni vakcinával. Az első oltottak között volt Ogtay Shiraliyev egészségügy-miniszter – jelentette az AFP francia hírügynökség tudósítója.

„Azerbajdzsán a legmodernebb és a legkorszerűbb országok egyike, mert be tudja oltani a saját lakosságát” – mondta a miniszter, aki közölte, hogy más magas rangú vezetők is megkapták a védőoltást.

Először az egészségügyi dolgozókat és más állami alkalmazottakat oltják be, február 1-jén kezdik meg a 65 év felettiek oltását. Azerbajdzsán négymillió adagot rendelt a Sinovac vakcinájából, amelynek egy része már meg is érkezett.

A hivatalos adatok szerint hétfőig 227 391 fertőzöttet tartottak nyilván a kaukázusi országban, a halálesetek száma 3022 volt.

A pakisztáni gyógyszerfelügyelet (DRAP) hétfőn bejelentette, hogy sürgősségi használatra engedélyezte a SinoPharm kínai gyógyszergyár vakcináját.

A DRAP a hét végén hagyta jóvá, szintén sürgősségi használatra, az AstraZeneca brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett védőoltást.

Pakisztánban hétfőn 521 211 igazolt fertőzöttet és 10 997 halálesetet tartottak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink