Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

17 ellenzéki párt követeli az örmény kormányfő lemondását, mégsem mond le

Létrehozva:

Pasinján csak népszavazás után lenne hajlandó lemondani. A kiújult azeri-örmény harcokról is elmondta a véleményét.

Nikol Pasinján csak egy népszavazás nyomán lenne hajlandó lemondani hivataláról – ezt mondta hétfői beszédében. Pasinján az esetleges népszavazásig folytatja a miniszterelnöki feladatok ellátását, és ígéri, hogy becsülettel fogja teljesíteni azokat.

A kormányfő távozását 17 ellenzéki párt követeli, amelyek létrehozták a Haza Megmentéséért Mozgalmat. Az ellenzéki politikusok szerint a Pasinján által a hegyi-karabahi harcok beszüntetéséről Ilham Aliyev azeri elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel aláírt november 9-i tűzszüneti megállapodás lényegében kapituláció volt. Az ellenzék őt teszi felelőssé Örményország gazdasági nehézségeiért és szociális problémáiért is.

Pasinján beszédében szót ejtett a  Hadrut régióban az elmúlt napokban történt összecsapásokról is. A Hegyi-Karabah déli peremén fekvő Hojavendi járásban támadás érte az el nem ismert örmény Hegyi-Karabah Köztársaság hadseregének egyik állását, és több örmény fegyveres megsebesült. Az azeri fél az örmény oldalt vádolta provokációval, amit Jereván cáfolt.

Az örmény kormányfő azt állította, hogy az azeri hadsereg karabahi akciói az orosz békefenntartók ellen is irányulnak, szerinte az azeri hadsereg az orosz békefenntartók tevékenységének lejáratására törekszik, azt akarják bizonyítani, hogy a békefenntartók nem képesek a provokációk megállítására. Hozzátette: a hétvégén a településeken nem volt civil lakosság, a hétvégén orosz békefenntartók érkeztek oda.

Örményországban december 19-én telik le a harcok befejezését követő negyvennapos gyászidő. Pasinján bejelentette, hogy ezután háromnapos gyászt rendelnek el a harcokban elesettek tiszteletére. Ennek keretében gyászmenetet tartanak a jereváni Köztársaság tértől az Elablur katonai temetőig, illetve szerveznek más megemlékezéseket is.

Armen Szárkiszján államfő előrehozott választásokat javasolt, és azt, hogy átmenetileg egy nemzeti egységkormány vegye át az ország irányítását.

Legnépszerűbb cikkeink