Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Béketárgyalások: van elmozdulás

Létrehozva:

MEVLUT CAVUSOGLU (KÖZÉPEN) KÖSZÖNŐBESZÉDET MOND A BÉKETÁRGYALÁSON | FOTÓ: CEM OZDEL / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Újabb béketárgyalást tartottak Isztambulban kedden, az ukrán elnök bizakodóbb hangnemet ütött meg éjjeli videóüzenetében. Lehet, hogy mégis lesz PutyinZelenszkij-találkozó.

Ukrajna és Oroszország képviselői kedden Isztambulban tárgyaltak a tűzszünetről, esetlegesen a harcok befejezéséről. Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter szerint a találkozón komoly előrelépés történt. A felek megegyeztek arról, hogy legközelebb a két ország külügyminisztere ül össze. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin főtanácsadója szerint lehetséges lenne egy találkozó az orosz elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között. Az ukrán delegáció három javaslattal állt elő, amely szerintük jó alapot jelentenének akár a Putyin–Zelenszkij-találkozóhoz is:

  1. Ukrajna semleges állam marad, ennek a feltétele, hogy biztonsági garanciákat kapjanak;
  2. így az ország nem csatlakozik egyetlen katonai tömbhöz sem, más állam nem létesíthet katonai támaszpontot a területén; 
  3. ha életbe lép a fegyverszünet, tárgyalni szeretnének az oroszok által elfoglalt Krím félszigetről. 

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó és az ukrán tárgyalóküldöttség vezetője azt szeretné, ha erős biztonsági garanciát kapnának Ukrajna semlegességének fejében. A NATO 5. cikkelyéhez hasonló feltételeket képzelt el, amely közös fellépést helyez kilátásba, ha támadás éri a katonai tömb egyik tagországát. Ukrajna esetében a biztonsági garanciát az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Törökország és Németország adná.

Egyelőre találgatások folynak arról, hogy a tárgyalások miatt vagy más okból, de csökkent az orosz katonai tevékenység Kijev környékén. Korábban, a múlt hét csütörtöki forduló után az orosz védelmi miniszter az állami televízióban közölte, hogy csökkentik a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv környékén a bizalom erősítése és a béketárgyalások jövőbeli sikere érdekében. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd éjjel közzétett videóüzenetében viszont azt mondta: az ukrán haderő nem csökkenti védelmi erőfeszítéseit annak ellenére sem, hogy Oroszország Kijev és Csernyihiv térségében katonai tevékenységének korlátozását jelentette be. Az ukrán elnök pozitívnak minősítette a béketárgyalások irányát, viszont hozzátette: „ezek nem feledtetik a robbanásokat és az orosz aknákat”.

Legnépszerűbb cikkeink