Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem veszi át a Budapestért Díjat a Levegő Munkacsoport

Létrehozva:

Nem sikerült elérni, hogy csökkenjen a főváros súlyos levegőszennyezettsége, ezért döntött úgy a környezetvédő szervezet, hogy nem veszi át a díjat, amit a Fővárosi Közgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül megítélt neki – adta hírül a levego.hu.

A civil szervezet a Fővárosi Közgyűlés tagjainak eljuttatott levelében megírta, hogy a Levegő Munkacsoport több mint három évtizede dolgozik Budapest tiszta levegőjéért, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, illetve veszítsék el idő előtt az életüket a szennyezett levegő miatt – azonban egyre távolabb kerülünk ettől a céltól. A légszennyezettség mértéke ugyanis rendszeresen meghaladja az egészségügyi határértékeket, amelyek eleve sok esetben magasabbak, mint a WHO ajánlásai. A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace mérései pedig arra utalnak, hogy a helyzet sokkal rosszabb annál, mint amit a hivatalos mérőállomások mutatnak.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon évente több mint 13 ezren halnak meg idő előtt a légszennyezettség következtében és ezek az emberek átlagosan több mint 10 évet veszítenek az életükből. Budapesten mintegy 2500 ember korai halálát okozza a rossz levegő. Az asztmás gyermekek száma évről évre növekszik, 2001 és 2017 között megkétszereződött a fővárosban. Az Európai Kardiológiai Társaság szaklapjában megjelent tanulmányból pedig kiderült, hogy Magyarországon a COVID-19 okozta halálozások negyede a légszennyezettségre vezethető vissza.

Az Európai Népegészségügyi Szövetség tanulmánya pedig arra mutatott rá, hogy évente mintegy 3300 millió eurós, a Budapesten megtermelt GDP 6,2 százalékának megfelelő összegű veszteséget okoz fővárosunkban a szennyezett levegő. 

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke elmondta: „Tudjuk, hogy a probléma rendkívül komplex, és megoldása sok szereplő együttműködésén múlik. Ugyanakkor az elmúlt évtizedek során számtalan javaslatot tettünk a kormánynak és Fővárosi Önkormányzatnak a levegőminőség javítására, és ezek szinte kivétel nélkül be is épültek a különböző hivatalos dokumentumokba. Mindennek ellenére a gyakorlatban igen kevés volt az előrelépés, és több visszalépés is történt. Célunkat tehát nem sikerült elérnünk, és úgy véljük, ezt a kudarcot nem szabad jutalmazni. Örömmel fogjuk átvenni a Budapestért Díjat akkor, amikor majd Budapest egyetlen hivatalos levegőminőség-mérő állomásán sem fogja a légszennyezettség koncentrációja túllépni a megengedett határértéket egy teljes éven keresztül.” 

td

 

Legnépszerűbb cikkeink