Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A légszennyezettség a látásunkra is rossz hatással lehet

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

Nem csupán a tüdőnk és a keringésünk szenvedi meg a rossz levegőminőséget.

Az mindig is köztudott volt, hogy a rossz levegőminőségnek számos egészségkárosító hatása van. Egy friss tanulmány azonban rávilágított, hogy nem csupán a tüdőnk és a keringésünk sínyli meg a légszennyezettséget, de a látásunk is romlik tőle. A levegőben lévő finom porszemcsék ugyanis növelhetik az időskori makuladegeneráció (sárgafoltsorvadás) kialakulásának esélyét – számol be a ScienceAlert.

Sharon Chua, a University College London munkatársa és kollégái szerint eredményeik újabb bizonyítékok arra, hogy a légszennyezéssel nem csupán a környezetet, de saját testi épségünket is kockáztatjuk. A rossz légminőség globális probléma, a szennyezés évente több millió ember haláláért tehető felelőssé. A 2,5 mikronos részecskék (PM2,5) jelenléte különösen aggasztó, hiszen az anyagok a tüdőbe behatolva a véráramot is elérhetik. A szemcsék nemcsak a torkot és a légzőszerveket, hanem a szemet is irritálhatják. A kutatók most a légszennyezés és az időskori makuladegeneráció kapcsolatát tárták fel, a rendellenesség hatására a korral romlik a látás, és akár vakság is kialakulhat.

Az időskori makuladegeneráció a sárgafolt (macula lutea) betegsége, és típusosan 50 éves életkor után jelentkezik. A rendellenességre való hajlamot számos tényező befolyásolja. Növelheti többek közt a dohányzás és a genetikai faktor. A csapat a UK Biobank adatbázisából félmillió ember részvételével készült, több mint 110 ezer páciens adatait tanulmányozták. Az alanyok 40-69 évesek voltak. Szemészeti mérések és kérdőívek segítségével megnézték, kiknek van és kiknek nincs makuladegenerációja, majd összevetették azzal, hogy lakóhelyükön mekkora a légszennyezettség. „Azok körében, akik szennyezettebb helyen laknak, gyakoribb a makuladegeneráció” – közölte Paul Foster, a UCL szemészprofesszora, a tanulmány vezető szerzője.

Fontos azonban kiemelni, hogy a finom szemcsék nem okoztak látványos növekedést a diagnózisok terén, a tanulmány inkább arra világít rá, hogy sok más faktor mellett a légszennyezés is növelheti a kockázatot. Nem ez az első vizsgálat, amely igazolja, hogy a légszennyezés a szemre is veszélyt jelent. A friss eredmények csak újabb bizonyítékai annak, hogy jobban oda kell figyelnünk a környezetre és a jó levegőminőségre.

Legnépszerűbb cikkeink