Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: December 10-e után dől el, hogyan töltjük a karácsonyt

Létrehozva:

A lengyel–magyar miniszterelnöki találkozó értékelésével indult Orbán Viktor péntek reggeli rádiós interjúja. Orbán nem akar kompromisszumot, szerinte megoldásra van szükség. A kormányfő ugyan optimista járványügyben, de ma még nem tudja megmondani, milyen körülmények között lehet majd karácsonyozni.

A Mateusz Morawieckivel folytatott tegnapi egyeztetésről Orbán a Magyar Rádió kérdésére azt mondta, a két ország már nyáron is együtt lépett fel, és azt mondták, hogy nagy bajban lesz néhány európai ország. Ahol az államadósság magas, ott szükség van a gyors segítségre, és minden politikai vitát félre kell tenni – idézte fel korábbi gondolatait a miniszterelnök. Az európai országok egy másik csoportja viszont szerinte úgy látta, „most van itt az ideje összekötni a politikát a költségvetéssel”.

„Nem akarok kompromisszumot kötni” – mondta a miniszterelnök, aki szerint ehelyett inkább megoldásra van szükség. Megegyezni mindig meg lehet. Ahhoz, hogy az EU válságkezelő alapja létrejöjjön, a magyar és lengyel szavazatra is szükség van. „A mi pozíciónk betonszilárdságú, az övék csak politikai akarat” – így a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor ismertette: szerinte Közép-Európában bimbózóban van egy rendkívüli együttműködés lehetősége, és erről fog szólni a következő tíz év. „Nyugaton már multikulti van, itt még meg lehet védeni a szuverenitást” – mondta.

Orbán Viktor Soros Györgyöt szóba hozva azt mondta, bár van magyar állampolgársága, jobban tenné, ha hazamenne. „Markában tart jó néhány európai politikust, de semmilyen befolyása nem lehet Európai politikai kérdésekre” – szögezte le a miniszterelnök, szintén csak felidézve egy korábbi gondolatát.

A járványügyi védekezés jelenlegi állapotáról azt mondta: „Két csatatér van, vagy két frontvonal, az egyik a kórházakban, a másik az iskolákban. Az egyik csatatéren életeket mentünk, a másikon munkahelyeket.” Szerinte az a szülő, akinek a gyermeke nem tud iskolába menni, könnyen kieshet a munkából.

Elmondta, megkezdték az iskolákban és óvodákban a teljes tesztelést. Szerinte ezt a munkát „félkatonai rendszerben” kell végrehajtani. Orbán személyesen is megtekintette a tesztelés folyamatát, és állítólag azt tapasztalta, hogy vannak tanárok, akik nem vállalják a tesztelést.

A két hete életben lévő járványügyi korlátozásokról a miniszterelnök azt mondta: december 10-én felülvizsgálják az intézkedéseket. Orbán – mint monda – optimista, de nem az adatok miatt: már 9500 körül jár a kórházban ápoltak száma. „Bár nagy a nyomás, az egészségügy állni fogja a sarat” – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: a legnagyobb teljesítménykényszer az átvezényelt ápolókon és orvosokon van.

A miniszterelnök szerint az operatív törzs már elkezdett foglalkozni az ünnepi időszakkal, a nyugat-európai tapasztalatokat nézve például nagy vita van arról, mi legyen a sízéssel. Vannak, akik zárnának, vannak, akik mentenék a szezont. Orbán senkit nem biztatna utazás foglalására, kijelentette,

Magyarországon olyan szabályok lesznek, amik nem teszik lehetővé, hogy szigorú karanténkötelezettség nélkül turisztikai célból lehessen utazgatni.

A síelések voltak az első hullámban is a fertőzés terjedésének kiemelkedő okai. Az operatív törzs, mondta Orbán, egyelőre nem tudja megmondani, milyen szabályok szerint kell élni a karácsonyi ünnepek és újév idején.

Természetesen szeretnék, ha mindenki találkozhatna a szerettével, de hogy erre van-e esély, ehhez 8-10 nap kell még, hogy meg tudja mondani.

Szó volt arról is, hogy ha van elegendő vakcina és az emberek jelentkeznek rá – ez ugyanis nem lesz kötelező -, 13 ezer helyszínen lehet oltatni majd. Egy oltási terv december-januárban indul. Első körben kevesebb vakcina lesz, mint ahányan majd be akarják oltatni magukat, természetesen elsőbbséget élveznek az egészségügyi dolgozók.

Lesz regisztráció is az oltásra, hogy ne legyen torlódás, interneten keresztül lehet majd elvégezni – a Nemzeti Oltóközpont honlapján -, már most fel lehet iratkozni az oltásra.

Legnépszerűbb cikkeink