Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Szakértő: sokszor a szülők teszik ki gyermekeiket az internetes bántalmazásnak

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

Sokszor a szülők teszik ki gyermekeiket az online bántalmazás veszélyének, mert nem ismerik kellőképpen az internet veszélyeit – közölte az SOS Gyermekfalvak legfrissebb felmérése alapján Kiss Gergely, a szervezet ügyvezető igazgatója csütörtökön.

A felmérésben arra voltak kíváncsiak, hogyan jelennek meg a gyerekek a szülők közösségi oldalain, illetve hogyan használják maguk a gyerekek a közösségi médiát. Az online kutatásban 1371 szülőt kérdeztek meg országszerte.

Kiss Gergely azt mondta: a megkérdezett szülők tizede tett már ki hiányos öltözetű vagy meztelen képet gyermekéről az internetre. Fontos tudni, hogyha egy képet hozzáféréskorlátozás nélkül tesznek ki, akár pedofil oldalakra is kikerülhet – hangsúlyozta.

Az igazgató szerint az is aggályos, hogy a gyermek nem tudja elmondani, engedélyezi-e a róla készült kép megosztását, és később szembesülnie kell azzal, milyen tartalmak vannak fent róla az interneten.

A felmérésből kiderült, hogy a szülők nagy része tudja, hogy az internet hordozhat veszélyeket, és a gyermek interneten töltött idejét korlátozza is, a minőséget viszont kevésbé. Kevés szülő használ például reklámblokkolót vagy szülői felügyelet programot.

Kiss Gergely beszélt arról is, hogy nagyon fontos a szülői példamutatás: hiába várja a szülő a gyerekétől, hogy tudatosan használja az internetet, ha ő maga nem tanúsít ilyen magatartást.

Az SOS Gyermekfalvak videós kampányt készített a holnapi Gyermekjogi világnap alkalmából. “A gyermekvédelemben élő gyerekekről is gyakran osztanak meg a nevelőszülők fotókat. Ez még érzékenyebb téma, hiszen egyrészt nem törvényes gyámjai, szülei a nevelt gyermeknek, másrészt a gyermek hátrányos helyzetű, ami érzékeny információ. Sokszor tapasztaljuk, hogy a gyermekvédelemben élő gyerekek életük egy szakaszában nem szeretnék a múltjukat felvállalni, Meg kell adni a lehetőséget nekik, hogy maguk dönthessenek erről” – mondja Romet-Balla Ágnes, az SOS kommunikációs igazgatója.

Az alapítvány Ritter Doron fotós segítségével olyan szakmai trükköket is mutat, melyekkel egy egyszerű telefonnal bárki minőségi képi anyagot tud készíteni a személyiségi jogok betartása mellett.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink