Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Ausztrál katonák 39 törvénytelen gyilkosságot követtek el Afganisztánban

Létrehozva:

A sereg még 2016-ban indította a vizsgálatot a médiában megjelent vádak alapján.

Fegyvertelen férfiakat és gyermekeket gyilkoltak meg ausztrál különleges erők Afganisztánban. A gyilkosságok 2015 és ‘16 között történtek, azokról először a média szerzett tudomást.

A sereg csütörtökön jelentette be, hogy lezárult a belső vizsgálat az ügyben. Angus John Campbell tábornok, a fegyveres erők parancsnoka csütörtökön elmondta, hogy a különleges feladatokra kiképzett SASR alakulat (Special Air Service Regiment) 25 katonája foglyokat, parasztokat és más civileket gyilkolt meg.

A hadsereg főfelügyelője jelentésében “megállapította, hiteles információk állnak rendelkezésre a vádakban szereplő 23 incidensről, melyek során 39 embert ölt meg az Ausztrál Különleges Erők 25 tagja” – hangzott el.

Ezek a gyilkosságok nem a harc hevében történtek, sem “olyan körülmények között, amelyekben az elkövető szándéka homályos, zavaros vagy tévedés következménye lett volna”. Azt is elmondta, hogy az azokat elkövető katonák teljességgel tisztában voltak a háborús joggal, és az ilyen gyilkosságokat tiltó szolgálati szabályzattal.

A jelentés szerkesztett változatát még csütörtökön közzéteszi a hadsereg. Az elkövetők elleni esetleges vádemelésekről további nyomozások alapján dönt majd az ausztrál igazságszolgáltatás.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink