Connect with us

Nagyvilág

Büntetlenség jár a korrupt maffiatagoknak, ha visszaadják a vagyont az államnak Kirgizisztánban

Létrehozva:

Zsaparov kirgiz miniszterelnök amnesztiát hirdetett, és elmondta, 30 év alatt kiterjedt korrupt hálózatok alakultak ki az országban.

Szadir Zsaparov nemrég megválasztott kirgiz miniszterelnök szerdán felszólította a korrupciós bűncselekmények elkövetőit, hogy egy hónapon belül önként fizessék vissza az elsikkasztott pénzeket az államkincstárnak, s ha megteszik, büntetlenséget kapnak – közölte a kirgiz kormányfői hivatal, írja az MTI.

    „Felhatalmazásomnál fogva hivatalosan gazdasági amnesztiát hirdetek. Az amnesztia célja az állami költségvetés feltöltése és pótlólagos források keresése” – áll a kormányfő közleményében.

    Zsaparov hangsúlyozta, a jogtalanul szerzett jövedelem visszaszolgáltatását követően a hatóságok nem nyúlnak az érintettek bejelentett tulajdonához, illetve garantálja büntetőeljárás alóli mentességüket. Hozzátette: a vagyonnyilatkozatok bejelentése bizalmasan fog zajlani.

    Zsaparov kiemelte, hogy az utóbbi harminc évben a gazdaságban kiterjedt, rendszerszintű korrupciós hálózatok épültek ki.

    A volt szovjet tagköztársaság az október 4-én tartott parlamenti választás után káoszba sodródott. A választáson az államfőhöz közeli pártok kerültek be a törvényhozásba, a magas, 7 százalékos parlamenti küszöböt több kisebb ellenzéki párt nem tudta átlépni. Tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és más nagyvárosokban is, a tüntetők kormányzati épületeket is elfoglaltak.

    Szooronbaj Dzsejenbekov államfő múlt csütörtökön a tüntetések nyomására lemondott hivataláról. Ideiglenes jelleggel Szadir Zsaparov nemrég megválasztott miniszterelnök vette át az államfői teendőket. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink