Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Az életmentő beavatkozások kiszámlázása miatt Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP

Dercsényi Dávid

Létrehozva:

Kórozs Lajos, fotó. Wikipedia

Az MSZP Alaptörvény- és emberiességellenesnek tartja, hogy kiszámlázzák a legalább 3 hónap tb-jogviszony nélküli betegeknek az életmentő beavatkozásokat. 

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul az MSZP az egészségügyi ellátásra vonatkozó, júliustól hatályos szabályok miatt – közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerdán, írja az MTI.

    Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, év közepétől a kormány szigorította azokat a szabályokat, amelyek azokra vonatkoznak, akik maguk fizetik a jelenleg 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot.

    Hozzátette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztus végén rendeletben határozta meg a részletszabályokat, miszerint a sürgősségi ellátást is kiszámlázhatják azoknak, akik fél évig nem fizetik ezt a járulékot.

    Ráadásul – folytatta -, 750 ezer forintban maximálták a kiszámlázható összeget. Elmondta, aki nem tudja befizetni hónapról hónapra a 7710 forintot, az a több mint hétszázezer forintot sem fogja tudni.

    Korózs Lajos közölte, a szabályozást elfogadhatatlannak, alkotmányellenesnek és emberiességellenesnek tartják, ezért fordulnak az Ab-hez.

    Elmondta azt is, hogy már másfél éve lejárt az a határidő, amíg a kormánynak rendeznie kellett volna a rokkantellátással kapcsolatos mulasztását.

    Emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta a 2012-ben átalakított rokkantellátási rendszert, mert annak révén több tízezer ember ellátását csökkentették úgy, hogy állapotuk nem javult, csak a minősítési szabályok változtak.

    Korózs Lajos kitért arra, hogy az MSZP országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte az ügy rendezését, többi között az érintettek kártalanítását kezdeményezve. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink