Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

545 menekült gyerek szüleit nem találják, akiket Trump szakított el a családjuktól

Létrehozva:

Fotó: BULENT KILIC / AFP

Az amerikai kormánynak kellett volna újraegyesítenie a családokat, most civil szervezetek dolgoznak az ügyön.

Egy amerikai kormányzati program keretében több mint ezer menekült gyereket szakítottak el szüleiktől, nagy részüket pedig a mai napig nem találják – írja az NBC. A menekült gyerekek szüleinek azonosításával megbízott ügyvédek szerint a gyerekek szüleit Közép-Amerikába deportálhatták, ők pedig nevelőszülőknél, vagy távoli rokonoknál élnek.

A Trump-adminisztráció 2018-ban zéró toleranciát hirdetett, és az államok déli határánál elszakította a gyerekeket a szüleiktől. Később beismerték, hogy már 2017-ben is ez volt az eljárás.

„Nagyon fontos, hogy minél többet tudjunk meg arról, kik a felelősek ezért a szörnyű eljárásért. Sok munkánkba fog kerülni hogy megtaláljuk ezeket a családokat” – mondta Lee Gelernt, az amerikai Civil Liberties Union helyettes vezetője. „Az emberek kérdezgetik, mikor találjuk meg őket, de sajnos erre nem tudok válaszolni. De addig nem állunk le, amíg nem találjuk meg mindannyiukat” – tette hozzá.

A szervezetnek 550 szülővel sikerült felvennie a kapcsolatot, és közülük 25-nek van esélye visszatérni az USA-ba a családjához. Gelernt szerint néhány család, akikkel felvették a kapcsolatot, inkább úgy tüntött, az USA-ban hagyja a gyerekét a tokonoknál, mert félnek, mi történne, ha visszatérnének az államokba.

Egy 2018-as bírósági végzés elrendelte, hogy a Trump-adminisztrációnak kötelessége újraegyesíteni a szétszakított családokat.

Legnépszerűbb cikkeink