Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Katarina Barley: „Azt akarjuk, hogy a pénz a polgárokat gyarapítsa, és ne Orbánt vagy a vejét”

Létrehozva:

Erős interjút adott a német szociáldemokrata EP-képviselő, aki ki akarja éheztetni Orbánt.

„Az EU-s támogatásokat Orbán korrupt rendszerétől akarjuk megvonni, és nem a magyar vagy a lengyel néptől. Épp ellenkezőleg: azt akarjuk, hogy a pénz a polgárokat gyarapítsa, és ne Orbánt vagy a vejét”, mondta Katarina Barley volt német igazságügy-miniszter, szociáldemokrata EP-képviselő a 444-nek adott interjújában. Barley azzal került a hírekbe, illetve a kormánybarát média kereszttüzébe, hogy a Deutchlandfunk adónak azt nyilatkozta, ki kell éheztetni Magyarországot és Lengyelországot, majd az adó helyesbítést adott ki, hogy Barley azt mondta, csak Orbán Viktort akarja kiéheztetni. 

„Érdemes mindig gyanakodva hallgatni, amit Orbán az Európai Unióról mond, mert általában hazudik”, mondja a politikus arra a kérdésre, hogy Orbán szerint a jogállamisági feltételek erőltetése és EU-s költségvetéshez kapcsolása igazából csak a gazdagabb országok egy csoportjának fukarságának elrejtése. Barley szerint a befizető országok gondja, hogy az általuk adott pénz egy része magának Orbánnak és családjának, barátainak megy.  

De nemcsak a korrupció a gond, a KESMA és a sajtószabadság problémája is nagy, mondja Barley. Valahogy meg kell oldani, hogy a támogatás „ne a korrupt emberek kezébe kerüljön”, új ügynökséggel, vagy hogy az EU közvetlenül intézze a közbeszerzéseket. 

„A fideszesek esetében azt látjuk, hogy végső soron minden cselekedetüknek egyetlen végső célja van: a hatalmuk bebiztosítása. Ezért akarnak mindent az ellenőrzésük alatt tartani. Összekeverik a demokráciát a többség diktatúrájával. De a demokrácia nem ez”, mondja Barley arra, hogy meg kell egyezni bizonyos európai alapértékekben, mint a jogállamiság, amire Varga Judit igazságügy-miniszter azt mondja, megfoghatatlan, gumifogalom. Orbánék Barley szerint „Megbüntetik, pénzügyileg ellehetetlenítik, tönkreteszik azt, aki felszólal ellenük. Ez biztosan nem demokratikus.”

 

Legnépszerűbb cikkeink