Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Fehérorosz válság – Újra kell akkreditáltatniuk magukat a külföldi tudósítóknak

Létrehozva:

Újra kell akkreditáltatniuk magukat Fehéroroszországban a külföldi tudósítóknak – jelentette be a fehérorosz külügyminisztérium pénteken.

A tárca közleménye szerint a rendelkezés célja a „Fehérorosz Köztársaság információs szuverenitásának biztosítása”. Az intézkedés értelmében a külföldi tudósítóknak korábban kiadott akkreditációkat október 2-ával visszavonják, és az érintetteknek új engedélyért kell folyamodniuk.

A közlemény szerint a külföldi tudósítók akkreditációjával foglalkozó külügyminisztériumi bizottság október 5-től új személyi összetételben kezdi meg működését, egyidejűleg az ügyintézési határidőket lerövidítik.

A tárca közölte továbbá, hogy javasolja Varsónak és Vilniusnak „egyértelműen káros tevékenységük miatt” a Fehéroroszországban működő diplomáciai képviseleteik személyi állományának csökkentését, Lengyelország esetében 50-ről 18, Litvánia esetében pedig 25-ről 14 főre.

Anatolij Glaz szóvivő bejelentette továbbá, hogy október 5-től konzultációra hazarendelik a varsói és a vilniusi fehérorosz nagyköveteket. Mint mondta, ugyanezt javasolják Varsónak és Vilniusnak is.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink