Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Holtan találták az aktivistát

Létrehozva:

Felakasztva találtak rá egy fehérorosz aktivistára egy kijevi parkban, nem messze a lakóhelyétől.

Vitalij Sisav egy Kijevben bejegyzett nonprofit szervezet, az Ukrajnai Fehérorosz Ház vezetője volt, amely a fehérorosz hatóságok által üldözött ellenzékieket segítette.

A rendőrség szándékos gyilkosság, illetve öngyilkosságnak álcázott emberölés ügyében indított nyomozást. A teljes kép a történtekről a tanúk kihallgatása, a térfigyelő kamerák felvételeinek elemzése, a szakértői vizsgálatok és a nyomozati munka alapján áll össze. A hatóságok lefoglalták az áldozat személyes tárgyait, köztük a mobiltelefonját. A kijevi rendőrség arra kért mindenkit, aki ismerte Sisavot, hogy adjon tájékoztatást a férfi életének utolsó heteiről, pszichés, érzelmi állapotáról, az őt ért esetleges fenyegetésekről.

Az ukrán hírportálok azt írták: a férfi szokásához híven reggel futni indult, de nem tért vissza. Mobiltelefonjáról több úgynevezett „süket” hívást indítottak, azaz a kapcsolat felvétele után a hívó fél nem szólalt meg, később pedig már nem volt elérhető a mobilszáma.

A rendőrség kutyás rendőrök bevetésével is átkutatta azt az erdős részt, ahol futni szokott, de nem akadtak a nyomára. A telefonját is nyomon követték az adótornyokon keresztül, de ez alapján túl nagy területet kellett volna átkutatniuk. Sisav szervezetének tagjai még 22 óra után is folytatták a kutatást eltűnt vezetőjük után az erdős területen.

Az Ukrajnai Fehérorosz Ház közölte, hogy Sisav tavaly ősszel volt kénytelen elhagyni Fehéroroszországot, mert részt vett az Aljakszandr Lukasenka elnök elleni ellenzéki tüntetéseken.

A szervezet közölte, hogy Kijevben megfigyelték őt, amiről többször tettek bejelentést az ukrán rendőrségen. Fehéroroszországi forrásaik többször figyelmeztették őket lehetséges provokációkra, egészen az emberrablásig és a gyilkosságig, de maga Sisak nem tulajdonított ezeknek komoly jelentőséget: általában elviccelte, mondván, hogy legalább a szervezetük „kitör az információs vákuumból”. Meggyőződésük, hogy a fehérorosz rezsim áll meggyilkolása mögött.

mti/ph   

(Kiemelt kép: MTI-AP)

Legnépszerűbb cikkeink