Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Visszatért az élet

Létrehozva:

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) egyik kutatócsoportja arra jutott, hogy Romániában hasonlítanak leginkább a hétköznapok a koronavírus előtti időkhöz. Ebben a tekintetben nem áll rosszul Magyarország sem.

A koronavírus-járvány negyedik hullámának kezdetén, európai- és világviszonylatban is Romániában áll a legmagasabban az úgynevezett normalitásindex.

A BBTE kutatói tavaly április óta vizsgálják a koronavírus-járvány romániai gazdasági hatásait. A kutatócsoport a brit The Economist gazdasági, politikai, üzleti hetilap által kidolgozott normalitásindex alapján hasonlította össze, hány százalékban tért vissza az élet a járvány előtti állapotokhoz.

A mutató kiszámításánál nyolc tényezőt vesznek figyelembe: a tömegközlekedés kihasználtságát, a forgalom mértékét, a repülőjáratok sűrűségét, a lakáson kívül töltött időt, a mozik bevételeit, a sportesemények látogatottságát, a kiskereskedelem forgalmát és az irodahelyiségek foglaltságát, valamennyit a 2019-es adatokhoz viszonyítva.

A július 24-i adatok alapján az Európai Unió szintjén Romániában a legmagasabb, 85,4 százalékos a normalitásindex, míg második helyen Ausztria áll 80,6, Magyarország pedig a harmadik helyen 79,9 százalékkal. Világviszonylatban Nigéria (85 százalék) és Egyiptom (81,6 százalék) foglal el dobogós helyeket. 

Nyugat-Európa a „sárga zónába” tartozik: Spanyolországban 67, Franciaországban 72,7, Nagy Britanniában 65,8 százalékos a normalitásindex.

mti/ph

(Kiemelt kép: VERES NÁNDOR – MTI) 

Legnépszerűbb cikkeink