Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Lassul a vírus terjedése Angliában és Walesben

Létrehozva:

A legfrissebb statisztikai felmérések szerint, Angliában és Walesben lassulni kezdett a koronavírus-fertőzések számának emelkedése.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett heti vizsgálatában kimutatta, hogy a statisztikai modellek alapján a szeptember 24-én zárult hét napban tízezer lakosonként napi 1,54 új fertőzés történhetett.

Az ONS módszertana szerint ez 8400 napi új koronavírus-fertőzésnek felelhetett meg a vizsgált időszakban.

Az ugyanezzel a módszerrel elvégzett becslés az eggyel korábbi mozgó hétnapos időszakban 9600 napi új fertőződést valószínűsített Angliában és Walesben.

Ebben a két országrészben él Nagy-Britannia lakosságának több mint 90 százaléka.

A statisztikai hivatal más módszerekkel méri a koronavírus-fertőzés terjedésének sebességét, mint a kormány. A brit egészségügyi minisztérium a koronavírus-szűrésekkel kétséget kizáróan igazolt új fertőzéseket tünteti fel napi adatismertetéseiben, az ONS ugyanakkor szélesebb adatkörre kiterjedő, becsléseket is tartalmazó folyamatgörbéket vázol fel heti kimutatásaiban.

A egészségügyi tárca adatai szerint az Egyesült Királyság egészében hétezer körül mozgott a napi új fertőzések száma a legutóbbi napokban.

Pénteki ismertetésében az ONS közölte: az általa alkalmazott számítási módszer alapján a napi új koronavírus-fertőződések számának emelkedési görbéje a korábbi meredek ívű felívelés után immár laposodni látszik.

A statisztikai hivatal hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy az erre mutató bizonyítékok egyelőre korlátozottak. Az ONS szerint a bizonytalanságot jelzi, hogy a napi fertőződési számról szóló becslés középértéke körüli statisztikai szórás – vagyis a lehetséges számok tartományának két szélsőértéke közötti sáv – nagyon széles.

Mindazonáltal a kormány napi kimutatásai szintén a koronavírus-fertőzés terjedésének lassulására vallanak.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint az addig eltelt 24 órában 6914 új fertőzést azonosítottak az egy nappal korábban kiszűrt 7108 és a keddi 7143 új eset után.

A csütörtök estig eltelt 24 órában 59-en haltak meg az Egyesült Királyágban a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. Az előző két napban egyaránt 71 halálos áldozatról érkezett jelentés.

Az Egyesült Királyságban eddig elvégzett csaknem 22,5 millió koronavírusteszt közül csütörtök estig 460 178 lett pozitív; a halálos áldozatok száma 42 202. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink