Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hetven éve a trónon – utódlásáról is említést tett II. Erzsébet

Létrehozva:

II. Erzsébet és Kamilla cornwalli hercegné | Fotó: AFP / Pool / Adrian Dennis

A brit uralkodó a trónra lépésének 70. évfordulóján üzenetet tett közzé.

II. Erzsébet királynő most első ízben nyilvánosan kifejezte azt a kívánságát is, hogy Kamilla cornwalli hercegné Károly trónra lépése után felvehesse a királynői címet.

A brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király feleségét a „Queen Consort”, vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím illeti meg és ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt. Fordítva ez nem érvényes, vagyis a mindenkori királynő férje nem királyi, hanem hercegi rangban van, megszólítása királyi fenség. Így volt ez a királynő néhai férje, Fülöp edinburghi herceg esetében is.

Kamillának, Károly walesi herceg második feleségének is kijár a királyi fenség cím, mióta összeházasodott a trónörökössel, azonban a házaspár annak idején úgy döntött, hogy Kamilla a cornwalli hercegnő rangját veszi fel. Bár jogot formálhatna a walesi hercegnői rangra is, Kamilla erről lemondott, tekintettel a tragikus autóbalesetben elhunyt Diana walesi hercegnére.

Arról, hogy Kamilla majd felvegye-e a királynői rangú hitves címet, folyamatos a vita a brit társadalomban és a sajtóban. Kamilla a trónörökös ifjúkori kedvese volt és bevallottan fenntartották intim kapcsolatukat egymással, miközben mindketten házasok voltak.

Diana halála után Kamilla addig sem túl nagy népszerűsége mélypontra zuhant: a britek a korabeli felmérések szerint hallani sem akartak arról, hogy királynői rangban üljön férje mellett a trónon. A közhangulat azonban jelentősen enyhült az elmúlt évtizedekben és most már a britek többsége elismeréssel adózik a cornwalli hercegnő kitartó hűségének és jótékonysági tevékenységének.

II. Erzsébet királynő lett vasárnap az évezredes angol-brit monarchia első olyan uralkodója, aki 70 esztendőt töltött a trónon és így megélte platinajubileumát. Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt addig üknagymamája, Viktória királynő tartotta 63 évvel.
Vasárnap kiadott platinajubileumi üzenetében a királynő közölte: az évforduló alkalmából megújítja 1947-ben, még hercegnőként tett fogadalmát, amelyben megígérte, hogy egész életét népei szolgálatának szenteli.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink