Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kirakták a családból András herceget

Létrehozva:

András yorki herceg, II. Erzsébet brit királynő és a néhai Fülöp edinburgh-i herceg harmadik gyermeke a brit újságok címlapján 2022. január 13-án. Az Egyesült Államokban peres eljárás vár András hercegre, aki ellen a 38 éves amerikai Virginia Giuffre nyújtott be keresetet szexuális támadás vádjával. András herceg jogi képviselői megpróbálták elérni, hogy az illetékes New York-i bíróság utasítsa el a keresetet, de az eljáró bíró 2022. január 12-i végzésében szabad utat adott a bírósági eljárásnak. Virginia Giuffre azt állítja, hogy Jeffrey Epstein milliárdos pénzügyi szakember 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel, amikor még csak tizenhét éves volt. | Fotó: MTI / EPA / Andy Rain

Azonnali hatállyal megvonták csütörtökön András yorki hercegtől a brit királyi családban betöltött pozíciójából, illetve katonai múltjából eredő titulusait. 

A Buckingham-palota csütörtök este bejelentette, hogy András herceget a továbbiakban nem illeti meg a „királyi fenség” megszólítás, és nem tarthat igényt katonai titulusaira sem. A yorki herceg, Károly trónörökös öccse a kilencedik a brit trónutódlási sorrendben.

A 62 éves hercegre, II. Erzsébet királynő fiára polgári per vár az Egyesült Államokban, miután egy amerikai nő szexuális támadás vádjával keresetet nyújtott be ellene, és az illetékes New York-i bíróság a héten – a herceg ügyvédeinek kifogásait elvetve – szabad utat adott a bírósági eljárásnak. A Buckingham-palota közleménye szerint András herceg a továbbiakban magánemberként kíván védekezni az ellene felhozott vádak ellen, de továbbra sem lát el közfeladatokat. Mindez azt is jelenti, hogy a yorki herceg nem vesz részt a királyi család képviseletében édesanyja idén esedékes platinajubileumi, vagyis a királynő trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából rendezendő nagyszabású ünnepi eseményeken sem.

András herceg 2015 óta altengernagyi rendfokozatot viselt, emellett a brit királyi légierő (RAF), illetve a szárazföldi hadsereg nyolc különböző egységének volt tiszteletbeli vagy tényleges parancsnoka. Csütörtökön az RAF, a királyi haditengerészet és a szárazföldi hadsereg 150 veteránja nyílt levélben kérte fel a királynőt András herceg katonai címeinek megvonására. András hercegről már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt Jeffrey Epstein néhai amerikai pénzemberrel, aki fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt többször is megjárta a börtönt. Epsteint 2019 nyarán ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de nem sokkal később öngyilkosságot követett el börtöncellájában. Jeffrey Epstein szexuális üzelmeinek egyik volt áldozata, a jelenleg 38 éves floridai Virginia Giuffre – akkori nevén Virginia Roberts – azon a címen terjesztette be keresetét, hogy Epstein 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel. Virginia Giuffre 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított – emlékeztetett rá a Magyar Távirati Iroda.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink