Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Fehérorosz válság – Szabadon engedtek egy volt szépségkirálynőt, de újabb tüntetőket vettek őrizetbe

Létrehozva:

Negyvenkét napig tartották fogva.

Negyvenkét nap fogva tartás után vasárnap szabadon engedték Fehéroroszország 2008-as szépségkirálynőjét, Olga Kizinkovát, az ellenzék egyik eltökélt hangadóját, ugyanakkor a rendőrség Minszkben őrizetbe vett mintegy száz, Aljakszandr Lukasenka elnök ellen tüntetőt.

Kizinkova szabadulása után közölte, hogy nem tört meg, és nem hagyja el Fehéroroszországot, amire már több ellenzéki aktivista rákényszerült.

A tüntetőket – a belügyminisztérium közlése szerint – azzal az indoklással vették őrizetbe, hogy megszegték a demonstrációtilalmat.

„Az egész világ figyeli ezeket a tüntetéseket” – üzente litvániai száműzetéséből Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető, és arra buzdította honfitársait, hogy gyűjtsék a bizonyítékokat a bűntettekre, amelyeket fehérorosz tisztségviselők követtek és követnek el. Hozzátette, hogy a felelősöknek fel kellene kerülniük az Interpol körözési listájára, és hogy az illetők megnevezése bűntetteikkel párosítva további szankciók kiszabását tenné lehetővé az Európai Unió számára Lukasenka rezsimjével szemben.

Az EU már eddig is befagyasztotta több fehérorosz tisztségviselő bankszámláját és megtiltotta nekik a beutazást. Az intézkedésekkel az unió megpróbálja megakadályozni, hogy pénzek jussanak Lukasenkához.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választás után az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával.

Az azóta tartó hétvégi tüntetéseken többször százezren is részt vettek, többen életüket vesztették, százak sérültek meg, és eddig már vagy 30 ezer ember került őrizetbe.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink