Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ismét ezrek tüntettek Fehéroroszországban, sok tiltakozót őrizetbe vettek

Létrehozva:

Ismét ezrek tüntettek vasárnap Fehéroroszországban Aljakszandr Lukasenka elnök ellen, a biztonsági erők több mint 120 tiltakozót őrizetbe vettek.

A fővárosban a tüntetők lakónegyedekben gyülekeztek, hogy a fehér-piros-fehér történelmi zászlók alatt a korábbi nagy menet helyett kisebb csoportokban a belvárosba vonuljanak. A helyi média szerint mintegy húsz, a Nasa Niva független hírportál szerint 60 gyülekezőhely volt Minszk különböző negyedeiben a 0 Celsius-fokhoz közeli téli hidegben és hóesésben.

A Vjaszna (Tavasz) jogvédő szervezet 123 ember nevét tette közzé, akiket őrizetbe vettek. A Telegram üzenetküldő portálon közölt videófelvételek szerint több tüntetőt mikrobuszokba tuszkoltak a biztonsági erők.

Médiajelentések szerint a rendőrök követték a tiltakozókat a lakónegyedekben a házak udvarába, és könnygázt vetettek be a tüntetők ellen. Hasonló tüntetéseket tartottak Fehéroroszország más városaiban is, egyebek között Bresztben, Vicebszkben és Hrodnában.

Mint a korábbi vasárnapokon, a belügyminisztérium több száz egyenruhás alkalmazottja járőrözött a fővárosban. A videófelvételeken rabszállító járműveket, vízágyúkat lehetett látni a főváros utcáin. A belváros nagy részét a biztonsági erők kordonokkal zárták le. Hat metróállomást bezártak, és szünetelt a mobilinternet-szolgáltatás. Egyes elővárosokban kikapcsolták az áramszolgáltatást.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta van belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Aljakszandr Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával. Az azóta tartó hétvégi tüntetéseken többször százezren is részt vettek, ami rekordnak számít az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban. A tüntetések kezdete óta legalább négy ember meghalt a megmozdulásokon, illetve a kihallgatásokon. Az utóbbi időben csökkent a tüntetők száma, a hatalom pedig elutasít mindenféle engedményt.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink