Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elfogtak és hazavittek Olaszországba egy négygyerekes terroristanőt

Létrehozva:

Fotó: Miguel MEDINA / AFP

Olasz terrorizmusellenes alakulat találta meg és vette őrizetbe Szíriában azt a négygyerekes családanyát, aki az Iszlám Államhoz csatlakozott, majd négy kiskorú gyerekével együtt visszaszállították Olaszországba – közölte a milánói ügyészség kedden.

A csendőrség nemzetközi terrorizmus elleni alakulata Szíria északi részén, egy kurd fennhatóságú fogolytáborban vette őrizetbe a 43 éves nőt.

A nőt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), kurd fegyveres csoportok, valamint az olasz titkosszolgálatok együttműködésével sikerült azonosítani. Gyermekeire is sikerült rátalálni, együtt szállították vissza őket Milánóba: a nő jelenleg a San Vittore börtönben vár első meghallgatására. Gyerekeit védett közösségben helyezték el.

Alice Brignoli, aki „Mamma Isis” néven vált ismertté, 2015 szeptemberében gépkocsival tette meg az utat a lombardiai Bulciago kisvárosából Szíriáig marokkói férjével és akkor még három gyerekével. Szíriában az Iszlám Állam nem sokkal korábban kihirdetett „kalifátusához” csatlakoznak. A nő aktív szerepet vállalt az Iszlám Állam tevékenységében, a többi között fogolyként tartott asszonyokat felügyelt. Gyermekeit fegyveres harcra nevelte, a legnagyobb, aki most tizenegy éves, gyermekkatonákat nevelő táborban nőtt fel. A negyedik gyerek Szíriában született, a férj újabb házasságából. A férj néhány hónappal ezelőtt betegségben hunyt el.

Az idegen harcosnak számító nő és családja ellen Olaszországból távozásuk után elfogatóparancsot adtak ki. Nemzetközi terrorista tevékenységgel vádolják.

Alberto Nobili, a milánói ügyészség terrorizmus ellenes ügyészségének vezetője keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a nő „fanatikus lelkesedéssel követte férjét, és büszkén posztolta közösségi oldalain, miként neveli az Iszlám Állam szolgálatára gyermekeit egészen kiskorúktól kezdve”. Többek között gyermekeiről fegyveres terroristaként ábrázoló fotókat közölt, valamint Olaszországban maradt anyját és más családtagot is megpróbált az Iszlám Államhoz csatlakoztatni.

Az ügyész megjegyezte, négy potenciális terroristát szállítottak vissza Olaszországba. Hozzátette, hogy a nő felszabadultnak tűnt, amikor értesült arról, hogy gyermekeit is visszaszállították hazájába.

„Ha hajlandó az együttműködésre, nem csak a terroristákról, hanem a szíriai táborok mindennapjairól is információkkal szolgálhat, például arról, miként lehet más olaszokat is megtalálni az Iszlám Állam kötelékében” – fejtette ki az ügyész.

Hozzátette, hogy a gyerekekre kiemelt figyelmet fordítanak a Szíriában töltött öt év után.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink