Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Még van esély méltányos megállapodást kötni az EU-brit kapcsolatokról

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az Európai Unió semmi szín alatt nem fogadja el a brit EU-tagság megszüntetéséről (Brexit) szóló megállapodással ellentétes brit belső piaci törvénytervezetet, és felkészült arra, hogy nem sikerül megegyezésre jutni a közösség és a soraiból távozott Egyesült Királyság új kapcsolatrendszeréről – rögzítette egy kedden megjelent írásában a tagországi kormányokat összefogó intézmény, az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország külügyminisztériumának EU-s ügyekért felelős államminisztere.

Michael Roth a Der Spiegel című hírmagazin hírportálján Nincs szükségünk játszmákra címmel közölt írásában kiemelte, hogy még mindig van esély méltányos megállapodást kötni az EU-brit kapcsolatok rendszeréről.

Egy ilyen megállapodás nem ismeri a nyertes és a vesztes fogalmát, ezért játszmák helyett inkább „a híres brit pragmatizmusra van szükség, amelyért mind irigyeltünk egy kicsit benneteket” – írta az államminiszter a brit kormányhoz és a britekhez intézett nyílt levelében.

Szükség van bizalomra is, méghozzá mindkét oldalon. „Kedves brit kormány! Ezt a bizalmat sajnos nagyon megviselték az utóbbi időszak fejleményei. A brit belső piacról szóló törvény súlyosan sértené a kilépési megállapodást. Alig kilenc hónapja dolgoztuk ki és írtuk alá a kilépési megállapodást, amely mégiscsak egy nemzetközi szerződés, és már meg is kérdőjelezitek?”  – írta Michael Roth, rámutatva, hogy a nemzetközi jog „talán legfontosabb alapelve” úgy szól, hogy a szerződéseket be kell tartani.

Egyebek mellett kifejtette, hogy az EU részéről a tárgyalások hátralévő időszakára is meglesz „a szükséges angol hidegvér és egy jó adag optimizmus”, és hatalmas csalódás lenne, ha mégsem sikerülne megállapodni, hiszen az EU-nak és az Egyesült Királyságnak az eddiginél is nagyobb szüksége van egymásra „a tekintélyelvűséggel folytatott kőkemény rendszerszintű verseny” korszakában és a várhatóan igen kellemetlen „posztkorona (koronavírus-világjárvány utáni) világban”.

A szoros együttműködés és fellépés világszerte az emberi jogokért, a jogállamiságért, a szabadságért és a békéért közös érdek. Azonban az EU és mind a 27 tagország a „No Deal 2.0” lehetőségére, vagyis a jövőbeli kapcsolatrendszerről folytatott tárgyalások eredmény nélküli lezárására is jól felkészült, és nem hajlandó „rossz kompromisszumokra” a belső piac, a szociális és környezetvédelmi előírások ügyében – írta Michael Roth.

Az Egyesült Királyság európai uniós tagsága a jogviszony létrejötte után 47 évvel és egy hónappal, idén január 31-én szűnt meg. Az EU és elődszervezetei történetében nem volt példa teljes jogú tagország távozására. A kétoldalú kapcsolatok új rendszeréről az előre rögzített menetrend szerint az év végéig lehet megállapodást kötni, addig tart a kilépési megállapodásban rögzített átmeneti időszak.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink