Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Breivik mészárlását akarta túlszárnyalni a Budapesten elfogott norvég férfi

Létrehozva:

A norvég állampolgárságú gyanúsított a videóiban azt állítja, hogy ártatlanokat fog megölni és bárhol támadhat.

Nyilvános videói szerint az Anders Behring Breivik által véghez vitt tömeggyilkossághoz hasonló mészárlást tervezett az a Budapesten élő norvég állampolgár, akit a TEK műveleti egysége fogott el – olvasható a rendőrség oldalán. A 45 éves férfit a bíróság a hétvégén letartóztatta, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát (KR NNI) terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt indított büntetőeljárást.

A 45 éves norvég állampolgár által közzétett videók arról szóltak, hogy a 2011-es, Anders Behring Breivik által végrehajtott 77 halálos áldozattal járó cselekményt akarja túlszárnyalni. A rögzített anyagok nagy részében norvégül beszél, de néhány videóban angolul fenyegetőzik:

„Elveszek mindent, ami számít, ami értékes, elpusztítom az országot. Csak figyeljetek! …. Bárhol támadhatok. …. Repülő, reptér, vasúti pályaudvar, semmi nem probléma nekem. …. El fogom pusztítani az ártatlanokat.”

A nyomozók az adatgyűjtés során felvették a kapcsolatot a norvég rendőrséggel is, és szóbeli tájékoztatásuk alapján kiderült, hogy a férfit hazájában korábban már többször elítélték különböző erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt.

A beszerzett információk alapján szükséges volt a férfi mihamarabbi elfogása, így a jelzést követő pár órán belül meg is történt az összehangolt akció, aminek végrehajtására – a cselekmény súlyára, valamint a férfi előéletére tekintettel – a KR NNI a TEK-et kérte fel. Budapesti albérletében fogták el 2023. június 14-én. A lakásban a rendőrök kutatást tartottak, minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak.

A férfit előállítását követően a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását. A bíróság szombaton a férfit letartóztatta, a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani.

(Kiemelt képünk: illusztráció – Fotó: Shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink