Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hatvanfelé vágta festményét a művész, hogy gyerekeket támogasson

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / Nic Bothma

Több mint 30 millió dollárral (9,4 milliárd forinttal) akar nemzetközi gyermekszervezeteket támogatni hatvan darabra vágott, csaknem 2000 négyzetméteres festménye elárverezéséből Sacha Jafri brit művész.

A festőművész a dubaji Atlantis szálloda báltermében dolgozik a The Journey of Humanity című képen, amelynek bevételéből a UNICEF, az UNESCO, a Global Gift Foundation és dubaji jótékonysági szervezetek részesülnek majd. Jafri, aki a pandémia miatti karantént az Egyesült Arab Emírségekben töltötte, a világ minden tájáról érkezett gyermekrajzokat is beillesztette rendhagyó projektjébe.

A világrekorder nagyságú festmény témája a kapcsolat és az elszigeteltség.

„A gyerekeknek nincsenek eszközeik hozzá, hogy megküzdjenek mindazzal, amivel most a pandémia miatt szembesülnek. Azért találtam ki, hogy ezen a módon lehetőséget adjak nekik érzelmeik kifejezésére” – magyarázta a művész.

A festmény, amelynek elkészítéséhez Jafri hat hónap alatt 4500 liter festéket és ezer ecsetet használt el, elkészülte után bejárja az Egyesült Arab Emírségeket. A művész elmondta, hogy 25 év alatt teremtett kapcsolatait használja fel a kezdeményezésben, hogy sikerüljön előteremtenie a célként kitűzött 30 millió dollárt. Az árverést Dubajban rendezik meg decemberben.

Maria Bravo, a Global Gift Foundation képviseletében hangsúlyozta, hogy pillanatnyilag a koronavírus-járvány okozta globális válság közepette bármilyen segítség jól jön, hiszen idén szokásos adománygyűjtő gálájukat sem tudták megrendezni. „Új utakat kell találnunk a gyűjtésre” – fűzte hozzá.

Jafri az árverésből befolyó összegből a világ legszegényebb gyerekeit akarja támogatni oktatási, kapcsolatteremtési, egészségügyi és higiéniai lehetőségeik javításával. „A vásárlók nemcsak a világon valaha elkészült legnagyobb festmény egy darabját kapják meg, hanem a történelem egy darabkáját is, mert amit ezzel a pénzzel teszünk, az óriási” – fejtette ki a művész korábban a CNN-nek nyilatkozva.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink