Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Romlik az állapota a belarusz éhségsztrájkolónak, kérik, hogy engedjék szabadon

Létrehozva:

A Koordinációs Tanács követeli.

A fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács azt követelte hétfőn a hatóságoktól, hogy azonnal engedjék szabadon az őrizetben éhségsztrájkot folytató egyik elnökségi tagját, Makszim Znakot – írja az MTI.

Znak állapota romlott, ezért felszólítják a hatóságokat, teremtsenek lehetőséget arra, hogy sürgős orvosi segítséget kaphasson. Követelték azt is, hogy a hatóságok szüntessék be az ellene folytatott bűnvádi eljárást. A testület aggódik Znak egészségi állapota miatt. Közölte, hogy az éhségsztrájkot végső eszköznek tartja a célok elérésében, de bármely állam számára a legfőbb értéknek az emberi életnek kell lennie. A tanács arra kérte Znakot, hogy vessen véget az éhségsztrájknak.

Makszim Znakot augusztus 9-én vették őrizetbe. Azzal vádolták meg, hogy kárt okozott a fehérorosz állam biztonságának. A férfi tiltakozásul éhségsztrájkot hirdetett. Az ellenzék védőügyvédje megkérdőjelezi a vád törvényességét és megalapozottságát, és az ügyben panasszal fordult a főügyészséghez.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresen tüntet az ellenzék, és követeli a választás hivatalos győztesének, Aljakszandr Lukasenka elnöknek a lemondását. A biztonsági erők egyre kíméletlenebbül csapnak le a tüntetőkre, már több mint hétezer embert vettek őrizetbe.

Legnépszerűbb cikkeink