Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Politico: következmények nélkül zilálja szét Orbán az EU-t

Létrehozva:

A lap szerint a miniszterelnök a szövetség jogi és politikai törésvonalait használta ki.

„Az Európai Unió évtizedeken át gondosan ellenőrizte, hogy a belépő országok megfelelnek-e a kritériumoknak: biztos lábakon áll-e a demokratikus rendszer, az igazságszolgáltatás független-e, a hatóságok pedig tiszteletben tartják-e a jogállamiságot és a kisebbségi jogokat. Az a forgatókönyv viszont váratlanul érte az EU-t, hogy egy már csatlakozott tagállam kezdi el áthágni ezeket a szabályokat, és autoriter taktikát alkalmaz, hogy biztosítsa a hatalmát” – kezdi a terjedelmes cikket a Politico.

A Freedom House tavaly visszaminősítette Magyarországot a „részben szabad” országok közé, A szervezet szerint a Fidesz az elmúlt évtizedben arra használta fel kétharmados parlamenti többségét, hogy visszavágja az ellenzék befolyását, és rátegye a kezét a médiára, az egyházra, az oktatásra, a civil szervezetekre, és a bíróságokra. A Politico azt írja: mindezt úgy sikerült véghezvinnie, hogy az EU részéről nem voltak jelentős gazdasági, politikai következményei.

A lap arra is emlékeztet, hogy 2010-es megválasztása után Orbán személye megosztotta az Európai Parlamentet. Az Európai Néppártban voltak, akik továbbra is az antikommunista reformert látták benne, a baloldali, zöld, és liberális képviselők között viszont úgy látták, ő az „európai Hugo Chávez”. Az Európai Néppárt – és a Merkel-féle CDU – szimpátiájának megnyerése kulcsfontosságú volt Orbánnak, hiszen így a legnagyobb csoportba tartozhatott, nehezebben lehetett őt támadni. Innentől kezdve könnyen haladhatott a „két lépést előre, egyet hátra” taktikájával a rendszer felé, például, a sokat vitatott médiatörvényt is így sikerült átvinnie: a legbotrányosabb részek kimaradtak belőle, de továbbra is befolyást tudott gyakorolni a médiára. A Politico a Klubrádió frekvenciájának megszüntetését említi friss példaként.

A teljes cikket itt tudja elolvasni.

Legnépszerűbb cikkeink