Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Műholdfelvételek szerint Kína 380 internálótábort építhetett ujguroknak 2017 óta

Létrehozva:

Peking szerint csak a „Kína-ellenes erők” áskálódnak.

Műholdfelvételek szerint Kína 380 internálótábort és börtönt építhetett 2017 óta az ország nyugati részén, amelyek főleg az ujgurok átnevelésére, fogvatartására és büntetésére szolgálnak – áll egy ausztráliai tanulmányban, amely csütörtökön látott napvilágot.

A canberrai székhelyű, Ausztráliai Stratégiai Politikai Intézet (ASPI) tanulmányával cáfolni tűnik Kína állítása, hogy felszámolta a koncentrációs táborait a területen. A műholdas felvételeken az új táborok sokasága mellett legalább 14 épülőfélben lévőt fedeztek fel a kutatók.

Kína becslések szerint egymillió ujgurt, kazahot és más, zömmel muszlim vallású kisebbséghez tartozót internált a táborokba. Peking olyan “szaktáboroknak” hívja ezeket, ahol a terrorizmust és a szeparatizmust átneveléssel igyekeznek megelőzni.

Kína külügyminisztériuma az ausztrál tanulmány állításait már csütörtökön visszautasította, az ASPI-t pedig a “Kína-ellenes erők élharcosának” bélyegezte.

Peking egy hete úgynevezett fehér könyvet adott ki a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület foglalkoztatottsági helyzetéről és az ott érvényes munkajogokról, amelyben tagadta, hogy az ujgurok lakta területen kényszermunkát alkalmaznának. A dokumentum szerint Hszincsiang kormányzata kiemelt projektként kezeli a foglalkoztatottság megkönnyítését, továbbá garantálja a dolgozók vallásszabadságát, és mindenféle jellegű kényszermunkát szigorúan büntet.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink