Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Washington elítéli Alekszej Navalnij megmérgezését

Létrehozva:

Teljességgel elítélendőnek nevezte Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető Novicsok idegméreggel elkövetett megmérgezését John Ullyot, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerdán Twitter-bejegyzésében.

A szóvivő egyben mélységes aggodalmát fejezte ki a történtek miatt.

Kiemelte, hogy Oroszország már a múltban is használt Novicsok idegmérget. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok „együtt fog működni szövetségeseivel és a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy felelősségre vonják az oroszországi elkövetőket, bárhová is vezessenek a bizonyítékok”. Washington emellett korlátozni fogja rosszindulatú cselekményeik pénzügyi forrásait – tette hozzá.

Ullyot egyben leszögezte, hogy az oroszoknak jogukban áll nézeteiket békésen kifejezésre juttatni, anélkül, hogy megtorlástól kellene tartaniuk.

A német szövetségi kormány a nap folyamán jelentette be, hogy Novicsok elnevezésű, a harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki Alekszej Navalnij szervezetében. Angela Merkel német kancellár külön sajtónyilatkozatban is bejelentette, hogy a Bundeswehr szakértőinek megállapításai alapján Alekszij Navalnij minden kétséget kizáróan mérgezéses támadás áldozatául esett a hazájában. Az orosz ellenzék vezető alakját „el akarták hallgattatni” – húzta alá a német kancellár.

(MTI)

    

Legnépszerűbb cikkeink