Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

EP: ha nincs jogállamisági záradék, nincs büdzsé

Létrehozva:

Ezt levélben közölték Angela Merkellel és Ursula von der Leyennel.

Jogállamisági záradékot sürgetnek az Európai Parlament frakcióinak vezetői a hétéves uniós keretköltségvetés elfogadásának feltételeként.

„Hivatalos jogállamisági záradék nélkül nem tudunk előrehaladni a következő uniós költségvetés elfogadásában” – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellárnak és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett levelében az Európai Parlament (EP) négy frakciójának elnöke.

A szerdán közzétett levélben

  • Manfred Weber, az Európai Néppárt,
  • Iratxe Garcia Pérez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége,
  • Dan Ciolos, a Renew Europe (Megújuló Európa)
  • és Ska Keller, a Zöldek képviselőcsoportjának elnöke

arra hívta fel a bizottság elnökének és az unió soros elnöki tisztét betöltő Németország kancellárjának a figyelmét, hogy az EP mindig támogatta a tagállamokban a jogállamiság értékeit védő mechanizmus elvét.

A jogállamiság tekintetében fennálló, általánossá vált hiányosságok esetén kiállunk az unió költségvetésének védelme mellett, mivel

nem hagyhatjuk, hogy bármely tagállam megsértse ezeket az értékeket, miközben részesül az uniós forrásokból

– hangsúlyozták a néppárti frakció Twitter-oldalán közzétett levélben.

Hozzátették : a jogállamiságot védelmező uniós eszközök eddig nem bizonyultak elégségesnek. Álláspontunk szerint az Európai Bizottság számára nagyobb hatáskört kell biztosítani annak érdekében, hogy számon kérhesse a tagországoktól a jogállamiság megsértését.

A politikusok mély sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a július 17-21. között tartott EU-csúcson (amelyen elfogadták a keretköltségvetést) az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács jelentősen gyengítette mind az Európai Bizottság, mind az Európai Parlament arra irányuló erőfeszítéseit, hogy fenntartsák a jogállamiságot, az alapvető jogokat és a demokráciát.

Hangsúlyozták, hogy frakcióik nagy hangsúlyt helyeznek a megfelelő döntéshozatalra a jogállamiság megsértésével kapcsolatban. Közölték, hogy

minden évben az uniós értékekkel kapcsolatos jelentést kérnek a bizottságtól.

Elérkezett az idő, hogy még erősebben küzdjünk a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok hanyatlása ellen az EU-ban, és kimondjuk, hogy a választási győzelem egyetlen országban sem jogosít fel az uniós értékektől való eltávolodásra – húzták alá az Európai Parlament frakcióinak vezetői. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink