Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Négy hónapot kell várni egy építőipari szakemberre

Létrehozva:

Az ország keleti felében akár az öt hónapot is meghaladhatja a várakozási idő.

Átlagosan 119 napot kell várni egy építőipari szakember megkeresése után a munka megkezdésére – írja csütörtöki számában a Népszava. Az adat a szakemberhiány csökkenésére utal, ugyanis a járvány kitörése előtt még 135 nap volt az átlagos várakozási idő.

A lap a Mapei Kft. 9 ezer fő megkérdezésével készült országos kutatását ismertette, amely szerint a legkevesebbet, 86 napot Tolna megyében kell most várni egy mesterre, Zala megyében a megkeresés után 96 nappal indulhat a munka. Az ország másik végén viszont kétszer ennyit is várni kell: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 165, Békés megyében 145, Vas megyében pedig 134 napot. A leghamarabb a kőművesekre lehet számítani, ők átlagosan 88 nap múlva veszik fel a munkát, a villanyszerelők viszont csak a megkeresés után átlagosan 130 nappal érkeznek.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője a lapnak elmondta, hogy az építőipari szakemberhiány a felmérés alapján 12 százalékkal csökkent február és július között, a leglátványosabban Nyugat-Magyarországon és Pest megyében. Ennek oka, hogy a beruházások és felújítások kissé visszaestek, miközben a külföldön dolgozó szakemberek tömegesen települtek haza.

Legnépszerűbb cikkeink