Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kisebb eséllyel lehet a repülőgépen elkapni a koronavírust, mint korábban gondoltuk

Létrehozva:

Több feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy valaki biztosan betegen szálljon le a gépről. 

A határzárak és az egy légtérben több emberrel utazástól való félelem miatt jócskán visszaesett a repülőgépek forgalma, de a tudósok szerint utóbbi aggodalom alaptalan – írja a CNN. Arnold Barnett, a Massachusetts Technológiai Intézet Sloan Menedzsment Iskolájának statisztikai professzora végzett egy tanulmányt, és arra jutott, hogy a repülőgépen alacsony a kockázati szintje annak, hogy valaki elkapja a vírust.

Ennek az oka egyszerű: a modern repülőgépeken 2-3 percenként cserélik a levegőt, új, friss levegőre. Emellett olyan légszűrökkel vannak felszerelve, amelyek a részecskék 99,99 százalékát felfogják.

Barnett egy két órás Egyesült Államokon belüli repülőutat vizsgált meg. A szakember szerint ha feltételezzük, hogy a gépen a folyosó két oldalán 3-3 szék van, mindenki maszkot visel, és egy ülés üresen marad az utasok között, akkor 7700-ból csupán 1 az esélye annak, hogy valaki elkapja a vírust. Ha teljesen tele van a gép, akkor is csak 4300-ból 1.

– Három dolgon múlik, hogy valaki megkapja a vírust egy repülőgépen. Az egyik, hogy legyen egy beteg, a másik, hogy fertőzzön is. A harmadik pedig, hogy közel üljön hozzá. Ha a beteg visel maszkot, az javít a helyzeten, ez ugyanis megakadályozza, hogy terjedjen a vírus – magyarázta a szakértő. Hozzátette, hogy nincs különbség aközött, hogy valaki az ablaknál, vagy a folyosó melletti széken ül, ugyanakkora esélye van, hogy elkapja a vírust.

Legnépszerűbb cikkeink