Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Üres híradószoba, sztrájk és az orosz beavatkozás lehetőségének árnyéka – ez van most Fehéroroszországban

Létrehozva:

Az állami televízió stábja is csatlakozott a sztrájkhoz. A nyílt orosz katonai beavatkozás katasztrófával is járhat.

Üresen álltak a híradó stúdiójának székei hétfő reggel a fehérorosz köztévében. Az állami csatornák ismétléseket adnak, a stáb pedig csatlakozott a sztrájkhoz, és az épület előtt tiltakoznak a cenzúra ellen. A sztrájk egyre szélesebb körű, hétfőtől már az olajfinomítóknál és a műtrágyagyártóknál is beszüntetik a munkát.

Szvetlana Cikanouszkaja, az ellenzék vezetője jelezte: kész ideiglenesen átvenni Fehéroroszország irányítását. Azt ígérte, visszaállítja a nyugalmat és a stabilitást, a lehető leghamarabb szabadon engedné a politikai foglyokat, és előkészítené a terepet egy új választáshoz. Elmondta: azokban a szavazókörzetekben, ahol megfelelően számolták a szavazatokat, a voksok 60-70 százalékát ő gyűjtötte be. A rendőröket arra kérte, álljanak át „a nép oldalára”, a külföldi kormányoktól pedig ahhoz kért segítséget, hogy párbeszédet nyissanak a hatóságokkal.

Az országot jelenleg irányító Aljakszandr Lukasenka hívei vasárnap jelentek meg először a minszki utcákon. Az elnök arra szólította fel őket, hogy védjék meg az ország függetlenségét. Lukasenka szerint az állam „meghalna”, ha újra megrendeznék a választásokat, az ellenzéket pedig patkányokhoz hasonlította, akik éppen „kimásznak a lyukból”. Az ellenzéki oldalon viszont becslések szerint százezres nagyságrendben vonultak utcára az emberek vasárnap, ez volt a független Fehéroroszország történetének legnagyobb tüntetése.

Vasárnap Aljakszandr Lukasenka Vlagyimir Putyinnal beszélt telefonon a fehérorosz helyzetről. Putyin biztosította arról, hogy szükség esetén katonai segítséget is nyújthat a fehérorosz elnöknek. „Az orosz katonai beavatkozás teljes katasztrófa lenne. Nagyon remélem, hogy elkerüljük” – mondta Dimitrij Trenin, a Carnegie Moscow Centre igazgatója a Guardiannek.

Roman Bezsmertnyi, korábbi minszki ukrán nagykövet szerint a folyamat már előrébb tart: Lukasenka megegyezett Putyinnal. A diplomata szerint Lukasenka teljesen elveszítette a hatalmat országa felett, ezért Putyin felfegyverzett katonai erősítést küldött. Bezsmertnyi meggyőződése, hogy a tüntetőkkel szembeni erőszak mögött is az orosz kormány áll. „Ami Fehéroroszországban történik, az nagyon hasonló az ukrán narancsos forradalomhoz és a 2013-14-es forradalomhoz. Nyugodtan hívhatjuk ezt is forradalomnak, és az is lehetséges, hogy ők is háborúzni fognak Oroszországgal” – mondta a korábbi nagykövet az Euromaidan Pressnek. Hozzátette: Minszkben és Gomelben, a két legnagyobb fehérorosz városban a tömegoszlató rohamrendőröknek orosz katonai felszerelése volt.

Legnépszerűbb cikkeink