Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az eddigi legnagyobb ellenzéki tömeg gyűlt össze Minszkben vasárnap

Létrehozva:

Tízezrek vonultak a fehérorosz főváros utcáira.

Fehéroroszország történetének legnagyobb tüntetése zajlik vasárnap a fővárosban, Minszkben. Az egy héttel ezelőtti elnökválasztáson az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka nyert a hivatalos eredmények szerint, azonban ezt sem a tüntetők, sem az ellenzék vezető jelöltje nem fogadta el.

Egy héttel a választások után már megjelentek a Lukasenka-párti tüntetők is, azonban az ellenzékiek jóval nagyobb tömegben gyűltek össze. „Ez az utolsó lehetőségetek, hogy legyőzzétek a félelmeteket. Mindannyian félünk. Csatlakozzatok hozzánk és támogatni fogunk titeket” – mondta Maria Kolesnikova ellenzéki politikus a fehérorosz rendőröknek. Csütörtök óta visszaszorultak az összecsapások a rendőrök és a tüntetők között. A tüntetők az elmúlt napokban jellemzően a város több pontján, szétszóródva demonstráltak. Vasárnap viszont Minszk főterén, egy helyen gyülekeztek, az MTI azt írja: egyes becslések szerint akár 200 ezren is részt vehettek a demonstráción.

Vasárnap délután Vlagyimir Putyin katonai segítséget ajánlott fel Lukasenkának a tüntetőkkel szemben. A fehérorosz elnök szerint a NATO arra készül, hogy megszállja az országot, és a tüntetéseket is külföldről szervezték – írja a Guardian.

Legnépszerűbb cikkeink