Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ha Lukasenkán múlik, nem lesz új fehérorosz választás

Létrehozva:

Az elnök nem hajlandó „külföldi parancsra” új választást kiírni, de kész azonnali reformokra.

Az ellenzékre hárította a felelősséget az erőszak elharapózásáért Aljakszandr Lukasenka egy minszki gyűlésen vasárnap, és tagadta, hogy csalással szerezte volna meg hatodik mandátumát. A vitatott körülmények között megválasztott elnök azt állította, hogy a NATO csapatokat mozgósít országa nyugati határán.

Fehéroroszországban mindennaposak a zavargások a múlt vasárnapi elnökválasztás óta, ahol a hivatalos eredmény szerint Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg. Az ellenzék választási csalással vádolta meg az államfőt, ugyanis független felmérések a hivatalos eredménnyel szögesen ellentétes képet festettek. Ezek szerint a legfőbb ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 70 százalékos támogatottságot élvezett, míg Lukasenkára mindössze 10 százalék szavazott. A Litvániában menedéket kereső Cihanouszkaja a szavazatok újraszámlálását követelte.

Vasárnap ezrek gyűltek össze Minszkben, hogy támogatásukról biztosítsák az elnököt, eközben pedig az ellenzék is tüntetésre készül. Az elmúlt napokban mintegy hétezer embert vettek őrizetbe a tiltakozásokon. A rendőrség könyörtelenül lépett fel a tüntetőkkel szemben, akik közül ketten meghaltak a hatósági intézkedések során. Több állami tisztségviselő, köztük Fehéroroszország szlovákiai nagykövete, az állami televízió munkatársai, valamint rendőrségi tisztségviselők szolidaritásukat fejezték ki a tüntetőkkel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi telefonbeszélgetés során biztosította Lukasenkát, hogy Moszkva szükség esetén kész katonai segítséget nyújtani számára. Oroszország azt állítja: Fehéroroszországot külföldről fenyegeti veszély.

Legnépszerűbb cikkeink