Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Minszk: az EBESZ közvetítene az ellenzék és a kormány között

Létrehozva:

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet elnöksége hétfőn felajánlotta, hogy közvetít a fehérorosz kormány és az ellenzék között „a nyitott és építő párbeszéd” megteremtése érdekében a vitatott kimenetelű elnökválasztás után kialakult belpolitikai válságban.

A felajánlás szerint, amely a bécsi székhelyű szervezet honlapján jelent meg, Edi Rama albán miniszterelnök, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke találkozna a minszki kormány tagjaival és az ellenzék képviselőivel.

Az EBESZ ismét közölte, hogy aggasztónak tartja az augusztus 9-i elnökválasztás lefolytatását, amelynek ellenőrzésére nem kapott lehetőséget a fehérorosz hatóságoktól, valamint nyugtalanítónak véli, hogy a fehérorosz hatóságok aránytalanul erőszakosan bántak a békés tüntetőkkel, akik a választás hivatalos eredménye miatt tiltakoztak. Problémásnak tartja a szervezet azt is, hogy számos demonstrálót önkényesen őrizetbe vettek, valamint sokak vádja szerint többeket megkínoztak.

Az EBESZ néhány nappal a választás előtt közölte, hogy ezúttal nem küld az országba megfigyelőket, mert nem kapott időben meghívót. A szervezet vizsgálatai nemcsak magukra a szavazásokra terjednek ki, hanem a voksolást megelőző időszakra is, különös tekintettel a választási bizottságok kialakítására és a jelöltek regisztrálására.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei pénteken rendkívüli ülés keretében megállapodtak arról, hogy szankciókat készítenek elő a felelősök ellen a tüntetők elleni erőszak és a választási eredmények meghamisítása miatt. Az EU hangsúlyozta: nem fogadja el a fehérorosz elnökválasztás eredményét.

Dominic Raab brit külügyminiszter hétfőn közölte, hogy az EBESZ-en keresztül független vizsgálatot kell indítani azoknak a „hibáknak” a feltárására, amelyek miatt a választás nem volt tiszta. Egyúttal a „borzalmas elnyomás” ügyében is nyomozást javasolt. Egils Levits lett államfő szintén EBESZ-vizsgálatot követelt.

 

Legnépszerűbb cikkeink