Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Még mindig csak tervezgetik az Andrássy úti műfű igazira cserélését

Létrehozva:

Forrás: Google Maps

Lassan halad a nem túl esztétikus és nem is környezetbarát műfű lecserélése. Jelenleg a növénytelepítés lehetőségeinek vizsgálata folyik a világörökség részét képező területen.

„A tervezés során megvizsgálják a növénytelepítés lehetőségeinek módját a növények ökológiai és fiziológiai igényeinek figyelembevételével, mind esztétikai, mind örökségvédelmi, mind városépítészeti szempontok alapján” – ezt a Főpolgármesteri Hivatal közölte a Pesti Hírlappal, miután megkérdeztük, hogy másfél hónappal ezelőtt megjelent cikkünkhöz képest változott-e valamit a helyzet.

Akkor számoltunk be arról, hogy több év után is ott virít a műanyag fű a belváros közepén, ami – mint egy olvasónk is szóvá tette, nem nyújt túl kellemes látványt. A műfű telepítése 2013-ban szükségmegoldásként született az Oktogon közelében, majd a Terror Háza előtt folytatódott, ahol évente számos látogató megfordul a tömegrendezvények alkalmából is, és a műfű esztétikai tulajdonságai és – ahogy akkor a Főkert hangsúlyozta – taposástűrése miatt optimális és praktikus megoldásnak tűnik.

A Főkert részéről azt is megemlítették, hogy „a műfű élettartama kb. 10-15 év, mindenféle időjárásnak ellenáll, nem fagy meg és a nap sem szívja ki, hiszen szálai égésálló anyaggal bevontak, a cigarettacsikk sem tudja kiégetni. Tisztítása egyszerű – lombseprűvel és slaggal. A 10 cm vastag murvaágyazat pedig meggátolja a gyom növekedését, még a kártevő vakond sem tud áttörni rajta.”

Hogy a műfű mégsem vált be, és nem csak olvasónk szemét bántotta, azt az is mutatta, hogy bekerült a tavalyi önkormányzati választások kampánytémái közé. Karácsony Gergely akkor még főpolgármester-jelöltként Soproni Tamás VI. kerületi ellenzéki polgármesterjelölttel közösen emelt szót a műfüvesítés ellen.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint most így áll a helyzet: „Az összes kritériumnak megfelelő, szakmai hatósági egyeztetéseken elfogadott kialakítást egy jellemző szakaszon mint mintaterületen kidolgozzák, kiviteli terv szinten. Ez a terv tartalmazza a telepítendő növények meghatározását, a telepítés módját, az ültetőközeg összetételét, valamint a szükséges építészeti elemek részleteit, jegyzékét.”

Ezzel együtt azonban arra a kérdésünkre, hogy a műanyag füvet mikor cserélhetik le élő növényzetre, nem kaptunk választ.

 

Legnépszerűbb cikkeink