Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Újra valódi gyep lehet az Andrássy úton

Létrehozva:

Forrás: Google Street View

A főváros már azon dolgozik, hogy eltüntesse Budapest legismertebb sugárútjáról a műfüvet, és a területet újra élő növényekkel ültesse be a világörökség részét képező területen.

„Az Andrássy úton, az Oktogontól a Hősök tere felé mindkét oldalon műfű van a járda mellett. Szerintem ez fővárosi terület, kérdezzétek meg a nagyon zöld polgármestert, hogy szerinte is a műanyag lesz-e a legjobb megoldás, és ha esetleg nem, mikor takarítják el!”

– vetette fel egy olvasónk. Azt pedig, hogy Budapest vezetése már dolgozik az ügyön, a főváros maga közölte lapunkkal.

A műfű és az esztétika

A Főkert évekkel ezelőtt beszámolt a műfű „ültetéséről”. A történet 2013-ban kezdődött az Oktogon közelében, majd a Terror Háza előtt folytatódott, „ahol évente számos látogató megfordul a tömegrendezvények alkalmából is, és a műfű esztétikai tulajdonságai és a »taposás tűrése« miatt optimális és praktikus megoldásnak tűnik ezen a korábban folyamatosan kitaposott területen is” – írták akkor. Azt is megemlítették, hogy „a műfű élettartama kb. 10-15 év, mindenféle időjárásnak ellenáll, nem fagy meg és a nap sem szívja ki, hiszen szálai égésálló anyaggal bevontak, a cigarettacsikk sem tudja kiégetni. Tisztítása egyszerű – lombseprűvel és slaggal. A 10 cm vastag murvaágyazat pedig meggátolja a gyom növekedését, még a kártevő vakond sem tud áttörni rajta.”

A nem éppen környezetbarát területrendezési megoldás téma volt a tavalyi önkormányzati választásokon is.

Karácsony Gergely akkor még főpolgármester-jelöltként Soproni Tamás VI. kerületi ellenzéki polgármesterjelölttel közösen emelt szót a műfüvesítés ellen. Utóbbi külön is kiemelte a témát a saját kampányában. „Mi hoztunk némi gyepet Budapest mellől, hogy lefektessük, és megmutassuk, lehetne kulturáltabb is a világörökség része. Ha egyetértesz, hogy október 13. után a fővárossal együttműködve az Andrássy utat is kulturáltabbá tegyük, szavazz csapatomra!”

Forrás: Google Street View

A Főkert válasza nem maradt el. A műfű bevetését azzal indokolták, hogy a világörökség részét képező Andrássy utat többször is újrafüvesítették, de „a megnövekedett urbanizációs hatásoknak, valamint az arra járók és a területen kutyát sétáltatók nem megfelelő zöldterület-használata miatt, ezen zöldítések nem voltak sikeresek”.

A fák sincsenek jól

Lapunk mostani megkeresésére a Főpolgármesteri Hivatal szintén azt hangsúlyozta, hogy a nagy igénybevétel miatt nem tudták megtartani a fűfelületet. Idézték a Főkert korábbi megállapításait is, miszerint „kényszermegoldásként merült fel az elsősorban esztétikai szempontból lefektetett műfűfelület kipróbálása 2012-ben”. Hozzátették:

Budapesten még a Széll Kálmán téren voltak kénytelenek ezt a megoldást választani,

„mert a tervezők által megálmodott lépcsős pihenőnél a sekély termőrétegbe betelepített pozsgás növényeket az átadást követően rövid időn belül széttaposták a használók. Az Andrássy út Oktogon és Kodály körönd közötti szakaszán a fák egészségi állapota okán faállomány rekonstrukciós munka elvégzése vált elkerülhetetlenné.”

Ennek a tervezése most folyik, és újragondolják a teljes zöldfelületet. „Ennek oka, hogy a fák életterének megnövelése elengedhetetlen része a sikeres rekonstrukció végrehajtásának.” Megjegyezték még azt is, hogy törekednek a fenntartandó terület természetes kialakítására és megőrzésére, ezért azt tervezik, hogy a műfüvet megszüntetik és újra élő növényekkel ültetik be.

Legnépszerűbb cikkeink