Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Facebook szerint dolgozik – valójában az Adrián hajókázik Szijjártó

Létrehozva:

Kép forrása: Németh Dániel - Átlátszó.hu / Facebook

Vasárnap az Adrián fotózták le a külügyminisztert, a Facebookon viszont egészen más képet mutat.

„Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán” – írta Szijjártó Péter közösségi oldalán hétfőn. A poszt szerint reggel a lett, az észt és a litván külügyminiszterrel tárgyalt, és Orbán Viktorral is egyeztetett. Vasárnap egy öltönyös, tárgyalótermi képet tett közzé, és azt írta: telefonon beszélt Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszterrel a fehérorosz válságról.

Az Átlátszó viszont ugyanezen a napon, augusztus 16-án a Lady MRD luxusjachton fotózta le Szijjártót, az Adriai-tengeren. (A Lady MRD tulajdonosa Szijj László, a negyedik leggazdagabb magyar.) Azt feltételezik, hogy a külügyminiszter ekkor már jó pár napja a Mészáros Lőrinc köre által is használt luxusjachton pihent. A Lady MRD augusztus 8. és 11. között Sibenik kikötőjében tartózkodott, innen 12-én a közeli Spliti öbölbe ment, majd a reptér alatti öbölben várakozással töltötte a déli órákat. Szintén ezen a napon délelőtt 10 óra körül az OE-LEM magángép megérkezett Splitbe. Ezt az osztrák bejegyzésű luxusrepülőgépet korábban Orbán Viktor miniszterelnök is használta.

A Lady MRD ezután elindult Splitből, augusztus 13-án csürtörtökön Visen, a Komiza melletti partrészen horgonyzott le, majd északnak fordult, és pár napot a parttól távol a Kornati szigetek öbleiben töltött. Vasárnap reggel Zut szigete mellett szedte fel a horgonyt, és indult vissza délre.

Az Átlátszó egy bérelhető gumicsónakkal eredt a nyomukba, ami szemmel láthatóan váratlanul érte Szijjártót. 5-10 perccel később vízre rakták a legénység két tagját egy jetskivel, hogy megtudják, ki és milyen célból fotózta a hajókat és az utasokat. Negyed óra elteltével a hajón kikapcsolták a tengeri navigációt, és eltűnt a térképről.

Legnépszerűbb cikkeink