Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ismét bíróság elé kell állnia Matteo Salvininek

Létrehozva:

Fotó: Wikipédia

Nem engedett kikötni egy menekültekkel teli hajót. Most az olasz szenátus megvonta a mentelmi jogát, felelnie kell érte.

149-141 arányban megszavazta Matteo Salvini mentelmi jogának felfüggesztését az olasz szenátus. A korábbi belügyminiszternek azért kell bíróság elé állnia, mert tavaly augusztusban nem engedte kikötni az Open Arms nevű hajót. Az Open Armson több mint 100 menekült utazott, akiknek 19 napon keresztül kellett várakozniuk Lampedusa partjainál. Salvini ellen illegális fogvatartás a vád, ha bűnösnek bizonyul, 15 év börtönt is kaphat.

Salvini kitart amellett, hogy tavaly nyáron az olasz kormány politikája az volt, hogy meg kell akadályozni a bevándorlók Olaszországba jutását. A hajó tengeren tartása óriási belpolitikai botrányt okozott Olaszországban. „Megvédeni Olaszországot nem bűn. Büszke vagyok rá, újra megtenném, és meg is fogom” – nyilatkozta a politikus. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök megszállottnak nevezte Salvinit, korábbi koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom pedig mentelmi jogának felfüggesztése mellett szavazott.

Bár Salvini pártja, az Északi Liga népszerűsége visszaesett a járvány alatt, továbbra is a legnépszerűbb pártnak számít Olaszországban – írja a BBC.

Legnépszerűbb cikkeink