Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Véget ért az ukrán túszdráma

Létrehozva:

Őrizetbe vették kedden kora este azt a fegyveres férfit, aki túszul ejtette egy busz utasait a nyugat-ukrajnai Luckban – közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Twitteren.

A tárcavezető közlése szerint minden túszt épségben kiszabadítottak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) utóbb közleményben tudatta, hogy a rendőrséggel együttműködésben 13 túszt szabadítottak ki. Valamennyien jól vannak. Az akció során senki sem sérült meg.

Helyi híradások szerint Jevhen Koval országos rendőrfőnök-helyettes elmondta, hogy a túszejtő megadta magát: kiszállt a buszból és önként a földre feküdt.

A túszdráma megoldását megelőzően nem sokkal a terrorista elengedett három túszt, egy gyermeket, egy állapotos nőt és egy idős asszonyt. Erről – mint Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes közölte a Facebookon – az országos rendőrfőnök-helyettesnek sikerült megállapodnia a 44 éves, Makszim Plohojként (Rossz Makszim) bemutatkozó túszejtővel, akiről időközben kiderült, hogy a valódi neve Makszim Krivos, és oroszországi születésű ukrán állampolgár.

Az UNIAN hírügynökség még akkor jelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök teljesítette a túszejtő egyik követelését. Az államfő közzétett a Facebook-oldalán egy videófelvételt, amelyen orosz nyelven arra kért mindenkit, hogy nézze meg a 2005-ben készült Földlakók című amerikai dokumentumfilmet. Az Ukrajinszka Pravda hírportál írása szerint a film az állatok ember általi kizsákmányolásáról szól.

A zavaros rendszerellenes nézeteket valló, az egyik közösségi oldalon közzétett bejegyzésében ukrán politikai és egyházi vezetőket, tisztségviselőket és oligarchákat egy kalap alá véve „törvényes terroristáknak” nevező, többszörösen büntetett előéletű Makszim Krivos kedd reggel ejtette túszul az utasokat a Voliny megyei Beresztecsko településről Luckon át a szintén a megyében található Krasznilivkába tartó buszon. A helyközi járatú buszt Luck központjában állította meg a túszejtő, amikor utolsó utasként felszállt a járműre.

Napközben a férfi többször adott le lövéseket, egy robbanószerkezetet tartalmazó csomagot is kidobott a buszból, ami felrobbant, de senki sem sérült meg. Korábban egy gránátot is kidobott, de az nem robbant fel.

Legnépszerűbb cikkeink