Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hód, kagylók ezrei, sárgarigó, kabasólyom – védett állatok élőhelyét pusztítaná el a Hajógyári-sziget beépítése

Létrehozva:

A Főkert azt írja, hódok is laknak a kivágásra ítélt vízparti galériaerdőben.

Részletesen ír az Óbudai-sziget állat- és növényvilágáról a Főkert Facebook-oldala. „A Duna és a közvetlenül hozzá csatlakozó ártéri galériaerdő az egyik legértékesebb élőhelyegyüttest alkotja Budapesten, különlegességét tovább növeli természetes partvonala, ami ma már ritkaság a fővárosi Duna-szakaszon. Az Óbudai-sziget jelenlegi állapotának a megváltoztatása megpecsételné ennek a fajgazdag élőhelynek a sorsát.”

A fővárosi vállalat szerint „A folyómenti ártéri ligeterdők igen különleges élőhelyek nemcsak hazánkban, hanem az egész európai kontinensen. Éppen ezért ahol természetes állapotban fenn tudtak maradni, ott legtöbb foltjuk védelmet élvez, nem egyszer a nemzeti parkok legféltettebb kincsei közé tartoznak.

A több mint 30 hektáros természetes állapotú erdőfoltban számos Budapesten és hazánkban ritka illetve védett, vadon élő növény- és állatfaj fordul elő.

Példának okáért megtalálható itt a kis színjátszólepke, valamint több mint 150 fajt madárfaj, köztük fészkelőként a sárgarigó, a fülemüle, a zöld küllő, vagy a kabasólyom. Emlősfaunájának legféltettebb tagja a hód. Az északi csúcs mellett található egy jelentős vándorkagyló-állomány, mely egyszerre több ezer vízimadarat is idecsábíthat. Itt lehet látni Budapesten a legtöbb telelő kontyos récét, és rendszeresen megfigyelhetők olyan ritka tengeri fajok, mint a sarki- és északi búvár, a fekete- és füstös réce, valamint az örvös bukó.

A poszt apropója alighanem az a kormányzati terv, amely egy majdani budapesti olimpiához sportakadémiát építene a Hajógyári- (más néven: Óbudai-) szigetre, és az ehhez szükséges parti töltés kiépítéséhez 1000 fát kellene kivágni.

A fővárosi és a kerületi önkormányzat tiltakozik, a kormány és a Fidesz-KDNP támogatja a tervet, utóbbiak szerint rendezettebb lesz a terület a fakivágások után.

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Feltárul Budapest zöld oldala – a BPFatár újabb fejlesztése Örömmel… jelentjük be, hogy a BPFatár applikáció újabb fejlesztéssekkel bővült, amely az applikáció frissítésével a mai naptól elérhető. Az alkalmazásban már szerepelnek Budapest nevezetes fái is. A felhasználók több mint 100 nevezetes fa történetével, a hozzájuk kapcsolódó színes legendákkal is megismerkedhetnek.

Legnépszerűbb cikkeink