Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Visszaállítják az 1948 előtti állapotokat a Parlamentben

Létrehozva:

Kis irodák helyett a régi nagy termek – zajlik az épület felújítása, és az 1948 előtti állapotok visszaállítása.

Erről Zubreczki Dávid számolt be a blogján. Az Index szerzője emlékeztet, a háború után egykamarássá vált a parlament, valamint 1948-ban beköltözött a minisztertanács és rengeteg tanácsi, meg egyéb hivatal. Bár az igazán reprezentatív terekhez nem nyúltak, ám a legtöbb nagyvonalú helyiséget kisebb irodákra falazták szét.

Most viszont kiveszik a válaszfalakat, és visszaállítják a hatalmas légterű, inkább fogadóteremnek, mint irodának alkalmas helyiségeket.

Zubreczki azt írja,

„A helyreállítás jelenleg is zajlik földszinti és félemeleti folyosókon és az onnan nyíló termekben. Jelenleg épp ott tartanak, mikor a munka minden fázisa egyszerre látható. Van, ahol még megvannak az 50-es években kialakított terek, máshol a kibontott falaknál tanulmányozhatjuk a frissen előkerült maradványokat. Egyes részeken már zajlik a díszítőelemek újrafestése, míg másutt már teljesen sikerült rekonstruálni a kezdeti állapotot.

Alighanem még évekbe telik míg sikerül helyreállítani az ország egyik legfontosabb műemlékét, mely a külső megújulás után végre belül is visszanyeri eredeti szépségét.”

Legnépszerűbb cikkeink