Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

65 milliárdot zárolt Budapest: a Lánchíd és a Városháza felújítására sincs pénze a fővárosnak

Létrehozva:

Csúszhatnak régóta felújítandó terek rekonstrukciói, útfelújítások, közlekedési beruházások, zöldterület-fejlesztések és még egy sor más dolog, amit Karácsony Gergely megígért a programjában.

Az adóbevétel-kiesések és elvonások miatt júniusban 65 milliárd forintot zárolt a Fővárosi Önkormányzat – írja a 24.hu egy általuk megismert dokumentumra hivatkozva.

A szöveg szerint ezért csúszhatnak régóta felújítandó terek rekonstrukciói, útfelújítások, közlekedési beruházások, zöldterület-fejlesztések és még egy sor más dolog, amit Karácsony megígért a programjában.

Hogy pontosan mely tételeket kell elhalasztani, az a cikk szerint csak októberben derül ki, mert a helyi iparűzési adó előlegét szeptember 30-áig kell befizetni, és csak ezután látják majd a Fővárosi Önkormányzatnál, mekkora lyukat ütött a koronavírus a város költségvetésén. A 65 milliárdot ezért Karácsonyék október 15-ig zárolták, abban a hónapban dönthet a közgyűlés arról, hogy mire jut forrás és mire nem.

A Lánchíd 11,8 milliárd forintos felújítása is szerepel azon projektek listáján, melyeket a főváros kénytelen lehet elcsúsztatni.

A további tételek:

  • A Városháza-rekonstrukció első ütemére (elektromos munkák, rendeltetésszerű használathoz elengedhetetlen felújítások, Madách téri homlokzat) 1 milliárd forint jutott volna. Ennek zárolása azért fájó Karácsonyéknak, mert a Városháza parkolója helyére közparkot ígértek, de amíg a homlokzat nem újul meg, addig minden marad a régiben.
  • A Fővárosi Önkormányzat intézményeinek energetikai korszerűsítésére szánt 1,2 milliárd forintot is befagyasztották.
  • Zárolták a Széna tér felújítására címkézett 787 millió forintot, illetve a Blaha Lujza térre szánt 100 millió forintot is. A Széna teret, úgy néz ki, mégis felújítják: a következő közgyűlésen lesz téma, viszont a 24 úgy tudja, sokkal kisebb műszaki tartalomról szól majd az előterjesztés, és a kivitelező a II. kerület lesz. A Blaha felújítására igény van, a pénz egyelőre kérdéses.
  • Az út- és hídfelújítások keretéből szintén zároltak 2 milliárd forintot, a forgalomtechnikai felújításokéból pedig 756 milliót. Ez menne arra, hogy a forgalomcsillapítási terveket megvalósítsák.
  • A kerékpártárolókra szánt 300 millió sorsa is bizonytalan.
  • Szintén fájó pont Karácsony programját ismerve, hogy a klímavédelmi és zöldterület-fejlesztési feladatokra szánt források közül 470 millió forintot jegelnek egyelőre.
  • A 3-as villamos Árpád-hídig való meghosszabbításának tervezése kérdőjelesé vált, ahogy az 1-es villamos pályafelújítása is (erre 375 millió forint szerepel a tervekben).
  • A közlekedésfejlesztési feladatok tartalékkerete is zár alá került javarészt: 7,8 milliárd forintot fagyasztottak be innen. 8,9 milliárdot pedig abból a keretből zároltak, ami a fővárosi önrész lett volna a kormánnyal közös fejlesztésekben. Emellett a költségvetés általános tartalékát is befagyasztották (ez 9,3 milliárd forint), ahogy a víziközmű-fejlesztés tartalékkeretét is.
  • 142 millió forintot zároltak az ünnepekre, rendezvényekre szánt keretből,
  • 562 milliót a kultúra- és sporttámogatási keretből,
  • a színházi céltartalék 609 milliója mellett a 132 milliós színházi keretet is zárolták,
  • csakúgy mint a civil pályázatok 150 milliós keretét,
  • a bűnmegelőzési céltartalék 115 millió forintját.

Ezek csak a lista főbb tételei, más, kisebb költségvetésű projektek fedezete is zár alá került.

A főváros az általunk ismert adatok szerint jobb anyagi helyzetben van, mint az ország nagy része

– mondta erre a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a kormányinfón.

(24.hu)

Legnépszerűbb cikkeink