Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A kormányfő szerint pártja 100 éven át fogja irányítani az országot – Kambodzsában

Létrehozva:

Az ellenzéket erőszakkal és egyéb antidemokratikus eszközökkel tartják távol a hatalomtól az indokínai országban.

Hun Sen kambodzsai miniszterelnök hétfőn bejelentette: arra készül, hogy pártja, a Kambodzsai Néppárt (CPP), amely négy évtizede irányítja az országot, 100 éven át lesz hatalmon.

Beszédében a politikus

azt üzente az ellenzéknek, hogy „a következő életükig” kell várniuk arra, hogy átvehessék a délkelet-ázsiai ország vezetését.

„A CPP nem 2-3 évre tervez, hanem a következő 50-100 évre” – jelentette ki Hun Sen, aki kormánya infrastrukturális és emberi erőforrással kapcsolatos beruházásait méltatta. „Soha ne becsüljék alá Hun Sen kormányát és problémamegoldó képességét” – hangoztatta Hun Sen.

A CPP azt követően került hatalomra Kambodzsában, hogy 1979-ben vietnami beavatkozással véget ért az ország lakosságának jelentős részét kiirtó Vörös Khmerek rémuralma. Hun Sen 1985 óta kormányfő. A kilencvenes években koalícióra lépett egy rojalista párttal, de 1997-ben puccsal távolította el ellenfeleit a hatalomból.

Az ellenzéki Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártja 2013-ban kis híján megnyerte a választásokat, ami után a hatalom elnyomó kampányt indított ellenük, és a pártot a legutóbbi választás előtt fel is oszlatták, vezetőjét Kem Szokhát pedig árulás vádjával perbe fogták. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink