Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ungár: Trianon soha nem múló fájdalom, Gyurcsány ne legyen miniszterelnök-jelölt

Létrehozva:

Soha nem múlik el a trianoni trauma fájdalma – nyilatkozta Ungár Péter a Magyar Nemzetnek adott interjújában, amelyben az ellenzéki összefogásról és a megfelelő ellenzéki stratégiáról is beszélt.

„A trianoni diktátumot én is olyan közös fájdalomnak tartom, ami soha nem fog elmúlni, ezenkívül egyetértek a határon túli magyaroknak megadott kettős állampolgársággal és a szavazati joggal. Azonban sajnálatos, hogy a kormány nem száll síkra megfelelő keménységgel azért, hogy Szlovákiában helyezzék hatályon kívül a nemzeti tragédiánkat törvényben rögzítő Beneš -dekrétumot. Ukrajna esetében támogatjuk a vétópolitikát, hiszen dermesztő az a jogfosztás, amit a kárpátaljai magyarokkal tesznek. Az is felháborító, hogy Romániában ünnepnappá nyilvánították a trianoni szerződés aláírásának napját” – nyilatkozta Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

A lap az ellenzéki együttműködéstről is kérdezte az LMP-s politikust, akit sokan az összefogás megfúrásával vádoltak az ellenzék 2018-as választási kudarca után, miközben saját pártja – Hadházy Ákoshoz és Szél Bernadetthez hasonlóan – épp azért indított ellene etikai vizsgálatot, mert több helyen visszaléptek a párt képviselőjelöltjei. Ungár nem kívánta kommentálni a többi ellenzéki párt belső ügyeit és konkrétumokat sem árult el a lehetséges együttműködés részleteiről – például, hogy egy vagy két listával, „tömbösítve” induljanak-e neki a választásnak – annyit mondott, hogy szerinte arról az ellenzéki választóknak kell véleményt mondaniuk.

Gyurcsány Ferencről úgy nyilatkozott, hogy nem tudja elképzelni közös miniszterelnök-jelöltként, Dobrev Kláráról pedig úgy, hogy örülne, ha elindulna egy a kérdést eldöntő előválasztáson, de nem örülne annak, ha meg is nyerné azt.

A szerinte kívánatos ellenzéki stratégiáról úgy nyilatkozott, hogy a kormány szidásán túl alternatívát is kell tudnia nyújtania az ellnzéknek. Mint mondta: „Sok ember azért ábrándul ki a politikából, mert a viták többsége nem a magyar emberekről szól, kulturálisan kódolt a szekértáborvita, és ebben az ellenzéknek is van felelőssége. Ha a kormány szidásán kívül az ellenzék nem tud egy életképes politika alapjául szolgáló álláspontot megfogalmazni Magyarországról és a világról, akkor nem fog győzni 2022-ben. A politikai csörtéknek arról kellene szólniuk, hogy a magyar emberek miként élnek, az adózók milyen szolgáltatást kapnak. Kicsit mi, ellenzékiek festünk olyan képet a kormányról, mintha az egyetlen probléma a jogállami keretek folyamatos megsértése lenne, miközben a helyzet ennél sokkal rosszabb, hogy mást ne mondjak, évek óta építik le a szociális ellátórendszert. Meg kell változtatni az arányokat az ellenzéki politikában, meg kell értenünk, hogy nem csupán a jelenlegi ellenzéki szavazókat kell folyamatosan tűzben tartani, hanem új emberek bizalmát kell elnyernünk a sikerhez.”

Legnépszerűbb cikkeink