Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Lazít a kormány a műemlékek védelmén

Létrehozva:

A műemlékvédelmi szabályozások módosításának javaslata már a Parlament előtt van. Többek között egyszerűsítik a kategóriákat és megszűnik a Műemléki Tanácsadó Testület is. Az örökségvédők aggódnak.

A kulturális örökség védelméről, valamint a Budapest és az agglomeráció fejlesztésével összefüggő állami feladatokról is tárgyalt tegnap a Parlament. A javaslatokat Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára ismertette, aki bejelentette, hogy a jövőben a Műemléki Tanácsadó Testület megszűnik, feladatait pedig az Országos Építészeti Tervtanács veszi át. A műemléki kategóriák száma háromról kettőre csökken,

kiemelt és nem kiemelt műemlékekre,

de az elhangzottak alapján különbség lehet a két kategóriába tartozó épületek szakmai és jogi védelmének nagysága között is.

L. Simon László szerint a műemlékek tulajdonosai gyakran forráshiány miatt nem képesek szakszerűen rehabilitálni egy-egy műemlékeket. Az elhangzottak szerint a kormány időszerűnek tartja azt is, hogy nem csupán a kategóriarendszer egyszerűsítését, de

a felújítási szabályok lazítását is eszközöljék.

A megvitatáson szó esett állam és a műemléki állomány viszonyáról is: az indítvány így újragondolja az állami elővásárlás kérdését, mivel az állam az esetek többségében nem él ezzel a jogával. Hozzátették azonban, hogy a kiemelt műemlékek esetében az államot az elővásárlási jog továbbra is megilleti.

A kormány célja saját bevallása szerint az, hogy megszüntessék a nehézségeket, amelyekkel a műemlékek tulajdonosai szembesülnek, Az Építészfórum felteszi azonban a kérdést, hogy a lépéssel

mennyire fog csökkenni az államilag védett műemlékek száma, és egy beruházás során ezentúl miként gyengülhet a védelem szakmai szintje?

L. Simon László felszólalásában azt mondta: „…a kortárs épületek esztétikai élettartalma sokkal rövidebb, mint több száz éves társaiknak.” A műemléki védettség a kormány szerint helyesen állít bizonyos korlátokat a tulajdonosokkal szemben, ugyanakkor a korszerű építészeti átalakításoknak teret kell hagyni. (MTI/Építészfórum)

Legnépszerűbb cikkeink