Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ungváry Krisztián: Kövér kijelentése hihetetlenül aljas

Létrehozva:

Ungváry Krisztián / Kép Forrása: Solymári / Wikipédia

A történész szerint nem szabad elfogadnunk, hogy a magát nemzetállamként meghatározó Romániában a magyarság számára nem biztosítottak a nemzetiségi és önrendelkezési jogok.

A trianoni megemlékezésnek arról kell szólnia, hogy azok az elvek, amelyek alapján a békét meghirdették, mind a mai napig csorbulnak

– mondta Ungváry Krisztián történész a Népszavának adott interjúban. A történész szerint „a megbékéléshez két fél kell. Olyan helyzetben, amikor például az Úz völgyében magyar sírkereszteket tépnek ki, nehéz megbékélésről beszélni. Kérdés, hogy mi a fontosabb nekünk. Az, hogy

a magyar politika a vélelmezett jó viszony érdekében kapituláljon a szomszédos országok előtt, vagy pedig az, hogy az egységes magyar nemzet szolidaritást vállaljon a határon túl élőkkel?

Súlyos dilemma ez, mindkét választásnak nehezen kezelhető politikai következményei vannak. Úgy tenni azonban, mintha most minden rendben lenne, erkölcsileg sem helyes. ”

Ungváry szerint „nem szabad elfogadnunk, hogy a magát nemzetállamként meghatározó Romániában a magyarság számára nem biztosítottak a nemzetiségi és önrendelkezési jogok. Erre akkor is fel kell hívni a figyelmet, ha tisztában vagyok azzal, hogy így konfliktusokat generálunk.”

Az interjúban visszafogottan bírálta az Alkotmány utcai Trianon-emlékművet, amelynek falán olyan helységnevek is vannak,

  • amelyek szűken véve soha nem tartoztak Magyarországhoz (pl. Zágráb);
  • a helységnevek az 1913-as állapotot tükrözik;
  • az adott település eselteg akár 100 százalékban „nemmagyar” lakosságú volt.

A történész ugyanakkor élesen kikelt Kövér László minapi mondatai ellen, miszerint az ellenzéket nem tekinti a nemzet részének:

A házelnök kijelentése szörnyű, megengedhetetlen, botrányos és hihetetlenül aljas. Kövér László kizárólag „barát-ellenség” rendszerben képes gondolkodni, az ellenzéknek csak annyi a szerepe, hogy a „gonosz gyűjtőhelyeként” indokolja a Fidesz létezését.

Legnépszerűbb cikkeink