Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Szibériai folyókba ömlött sokezer tonnányi olaj, hatalmas a természeti kár

Létrehozva:

Forrás: Ilya Torgonskyi / Instagram

Vlagyimir Putyin vészhelyzett rendelt el, miután mintegy 20 ezer tonnányi olaj került két szibériai folyóba és a talajba a Norilszk Nikkel vállalat egyik erőművéből.

Szerdán szövetségű szintű rendkívüli állapot lépett életbe Oroszországban, miután mintegy 20 ezer tonna dízelolaj folyt ki egy tartályból a szibériai Norilszk térségében. A szennyeződés az Ambarka és a Daldikan folyóba, illetve a talajba is bejutott, írja a BBC.

A baleset pénteken történt, az olaj a Norilszk Nikkel egyik hőerőművének olajtárolójából folyt ki. Putyin elnök haragjának adott hangot, amiért a hatóságok csak vasárnap, két nappal a tragédia megtörténte után szereztek arról tudomást. Az erőmű vezetőjét letartóztatták.

A folyókból az olaj kiemelése mintegy 10-14 napba telhet, a károk felszámolása mintegy 100 milliárd rubelbe kerül majd.
A környezetvédők szerint óriási a tragédia, az 1989-es Exxon Valdezhez mérhető. Az orosz WWF szereint a katasztrófa hatása az állatvilágra évekig érezhető lesz még.
A Roszprirodnadzor orosz állami természetvédelmi felügyelet becslése szerint mintegy 6 ezer tonnányi olaj került a talajba és további 15 ezer tonnányi a vizekbe.
A tragédia helyszínét, Norilszkot a világ legélhetetlenebb városának választották, a rendkívüli hideg, 2 hónapig tartó teljes sötétség és a hatalmas levegőszennyezés miatt – részletesen itt írtunk a városról.

Legnépszerűbb cikkeink