Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Olvadó lelkek Norilszkban

Létrehozva:

Fotó: Aleksandr Kryazhev / AFP

A szibériai Norilszk a világ legszennyezettebb városa, az év kilenc hónapjában tél van, 2 hónapig nem kel fel a nap, az emberek mégsem költöznek el. De miért?

Hófúvás sodorja a havat a kihalt, sötét utcákon, a háttérben óriási gyárkémények ontják a füstöt, panelek mindenfelé – ez Norilszk, a Föld legészakibb nagyvárosa, amely több listán is a világ legélhetetlenebb települése címet szerezte meg. A városról szóló, Olvadó lelkek című dokumentumfilmet a 12. Budapesti Építészeti Filmnapokon mutatták be.

A városra az is rányomja bélyegét, hogy korábban itt egy hatalmas büntetőtábor állt. Mivel a Szovjetunió más részéből elhurcolt emberek mindenüket elvesztették, Norilszkot pedig akkor kezdték építeni, a munka reményében sokan itt maradtak, és máig meghurcoltatásuk helyszínén élnek. A gulág romjai még most is állnak.

A film a városlakók életén keresztül mutatja be, milyenek a mindennapok Norilszkban, ahol télen két hónapig nem kel fel a nap, és nem ritka a -50 °C-fok sem. A Norilszk Nikkel az egyetlen komolyabb munkaadó, ahol jók is a fizetések, de aki nem ott dolgozik, az lehet, hogy sehol sem tud elhelyezkedni.

A film egyik központi témája az elköltözés: mindenki beszél róla, mindenki tervezi, mindenki számára egy vágykép, de a többségnek sohasem sikerül. És sokan nem is akarják igazán.

Ahogy a megszólalók mesélik: a hosszú télnek, a sötétségnek, a hidegnek is megvan a maga szépsége: a dolgok lelassulnak, bensőségesebbé válnak, a forgalom elhal, a lakás melege kellemesen fogadja a hazatérőt.

Aztán ott a nosztalgia is, hiszen a Szovjetunió idején nem is volt rossz Norilszkban élni. A sztálinbarokk belváros impozáns, a nikkel- és szénbányászat rengeteg embernek adott munkát, magas fizetésekért.

És ott bujkál a reménytelenség is, illetve a félelem az ismeretlentől: a lakásokat nagyon alacsony áron lehet eladni, és sokan félnek is feladni biztos munkájukat a Norilszk Nikkelben. A földrajzi elszigeteltség miatt ráadásul egy élhetőbb nagyvárosba való költözéshez több ezer kilométert kellene megtenni.

Legnépszerűbb cikkeink