Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Milyen célokra juttat évente több tízmillió forint közpénzt Áder János államfő és Kövér László házelnök?

Létrehozva:

Fotó: MTI | Nagy Lajos

A 168.hu végignézte adománylistáikat.

Áder főleg az egészségügyre és gyerekeknek ad, Kövérre pedig inkább a hagyományőrzők, a határon túli és az egyházi szervezetek számíthatnak.

Évente 73 millió forintot, vagyis több mint 22 évnyi átlagbért – a KSH januári, nettó 273 ezer forintos havi adatával számolva – jótékonykodhatnak el fejenként a hivatalban lévő és volt államfők, valamint az Országgyűlés elnöke. Ezt a pénzt teljesen szabadon költhetik el, semmiféle pályáztatási vagy kiválasztási előírásnak nem kell megfelelni. A közpénzből biztosított keretük terhére annyit és annak adnak, amennyit és akinek akarnak. Csupán az a megkötés, hogy pártnak, politikai szervezetnek, vagy pártot támogató szervezetnek nem adható ilyen „közcélú felajánlás”.

 

Nem aprózta el

Az utólag közzétett nyilvános lista alapján Áder János köztársasági elnök az idei év első három hónapjában 9,5 millió forintot jótékonykodott el az éves keretéből, vagyis az időarányosan felhasználható pénznek csupán a felét. Nem aprózta el: 8 millió forintot kapott a budapesti I. sz. Bókay Gyermekklinika alapítványa, hogy a pénzből korszerűsíthessék az arcrekonstrukciós centrumuk műtőjét. A másik kedvezményezett a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete volt 1,5 millió forinttal. A köztársasági elnök egészségügyi és gyerekekkel kapcsolatos célokra fordítja a legtöbb támogatást, így van ez már sok-sok éve.

A tavalyi lista alapján a legnagyobb összegű támogatás gyerekekhez jutott el – 11,6 millió a Böjte Csaba ferences szerzetes alapítványa által fenntartott gyermekotthonoknak laptopbeszerzésre –, a második legtöbbet pedig az egészségügy kapta: a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítvány 8 millió forintot fordíthatott egy légzéstámogató eszköz beszerzésére. A harmadik legnagyobb összeg (5,5 millió) szintén Böjte Csaba alapítványához került, ebből az erdélyi Déván működő gyermekotthon fűtését korszerűsítették. Még egy nagyobb összegű támogatás jutott Erdélybe: Gergely István katolikus plébános Csibész Alapítványa gyerekotthona lakóira költhetett 5,2 milliót Csíkszeredán.

Ötmillió forinttal szállt be Áder az első olimpiai bajnok Hajós Alfréd Margitszigetre tervezett szobrának 30 milliósra becsült költségébe. A nagyobb összegek közé tartozik az a 3,3 millió forint, amit a Hópihe Alapítvány a Semmelweis Egyetem szülészeti klinikáján két intenzív ágy és egy szülőágy beszerzéséhez kapott. A tavalyi Áder-adománykeret 34 kedvezményezettjének fele a fentieknél kisebb, 1-3 millió forint közötti összeghez jutott és volt tucatnyi egymilliónál kisebb átutalás is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kétszer is kapott pénzt karácsonyi élelmiszercsomagokra, összesen 3 milliót, az ELTE Egyetemi Könyvtárának restaurátor-műhelye pedig a régi kódexlapok megmentéséhez szükséges eszközt vehetett Áder 730 ezres támogatása segítségével.

Jelentősebb összeget, 2,5 millió forint juttatott az államfő egy egyházi fenntartású szociális intézménynek éjjeliszekrény-beszerzésre, félmilliót a két járványhullám között augusztusban megtartott Tokaji Írótáborra, 1,5 milliót egy véradással egybekötött jótékonysági futásokat szervező alapítványnak sportcipőkre, és jutott csaknem egymillió moldvai csángó magyar fiatalok magyarországi továbbtanulásának támogatására is. Nem sűrűn fordul elő, hogy a kedvezményezett visszautalja a pénzt, ám tavaly ez is megtörtént: Áder egy győri piackutató bt-nek küldött 2,1 millió forintot A Nagy Szigetköz könyv kiadására, de „a projekt meghiúsulása miatt” ezt a felajánlást visszafizették.

 

Hagyományosan

Kövér László házelnök esetében egyelőre idei adatok nem érhetők el, csak a tavalyi lezárt év adományozási listája olvasható, ebből pedig kiderül, hogy ő inkább több helyre adott kevesebbet. Listáján 74 kedvezményezett volt 2020-ban, ezek többsége egymilliós vagy ennél kisebb összeget kapott, és már a 2 milliós felajánlás is ritka volt. Ádertől eltérően a házelnöknél nem annyira az egészségügy, inkább a határon túli és az egyházi, valamint a magyarsággal változatos módon foglalkozó szervezetek a dominánsak.

A négy legnagyobb összegű – 2-2 milliós – támogatást a bakonyszücsi Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthona, a határon túli magyar kultúra támogatásától a nemzeti identitás erősítésén át a vallásturizmus népszerűsítéséig sok mindennel foglalkozó Jakab és Komor tér 6. Egyesület, a szlovákiai Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület, valamint a Kövér által évek óta dotált, a szülővárosában működő Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete kapta.

Jellemzően egymillió forint alatti összegekkel támogatott a házelnök számos hagyományőrző szervezetet, mint például a Rákóczi Tárogató Egyesület, Scythia Hungarica Hagyományőrző Egyesület, Báthory Bem Hagyományőrző Egyesület, Asociatia Aranyosszéki és Alsó-Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület, vagy a Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület. A pápai nyugdíjasok és helyi barokk hagyományőrzők mellett más, a szülővárosában működő szervezetnek is juttatott pénzt Kövér, így kapott 1,2 milliót a Pápai Fúvósok Közhasznú Egyesület, 1,5 milliót pedig a szintén pápai Pegazus Színház Közhasznú Nonprofit Kft. is. Egymillió forintot kapott tavaly Kövértől az önmeghatározása szerint a „a megmaradásra épülő nemzetpolitikával és a globalizáció jelentette kihívások megválaszolásával” foglalkozó Magyar Patrióták Egyesülete, szintén egymillió jutott az évek óta rendszeresen támogatott Internetes Bélyeggyűjtő Klubnak, további félmillió pedig egy másik hasonló szervezetnek, a Szabolcsi Bélyegegyesületnek.

És végezetül, de nem utolsósorban, nem először kapott már pénzt az elmúlt években egyébként Kövértől a Sárospataki Wass Albert Kör, tavaly 300 ezer forintot.

 

168.hu / Lengyel Tibor

Legnépszerűbb cikkeink